Akkerbouw

Achtergrond

Geen record, maar wel topcampagne voor Suiker Unie

Aan het begin van het seizoen werd een recordoogst verwacht van de suikerbieten. Die bleef door de natte en sobere zomer uit. Desalniettemin is het een heel goed seizoen geworden. Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij suikerproducent Suiker Unie, blikt terug.

Sikken is tevreden over suikerbietencampagne 2011-2012. Dat gevoel staaft hij met cijfers die er niet om liegen; 80 ton bieten per hectare met gemiddeld 17 procent suiker, 13,6 ton suiker per hectare bij een winbaarheid van 91,7 punten en 15,4 procent tarra.

”Ik ben uitermate tevreden”, zegt Sikken. ”Door het slechte weer in augustus en september is de opbrengst iets naar beneden bijgesteld. Het had dus nog hoger kunnen zijn. We hadden boven de 14 ton suiker uit kunnen komen, maar 13,6 ton is ook een heel mooi resultaat. Het is nog steeds een hoge opbrengst.”

Wat Sikken in de definitieve opbrengstgegevens opvalt, zijn de regionale verschillen. ”Er zijn bekende verschillen, zoals de hoogste opbrengst in Flevoland. Opvallen is dat juist op lichte grond in het Zuiden en Zuidoosten goed is gepresteerd. Ik denk dat telers daar net iets minder last hebben gehad van het slechte weer. Ook bietentelers op de Noordelijke lichte grond in Groningen en Drenthe hebben een mooie opbrengst behaald.”

Een groot verschil met vorig jaar, merkt Sikken op, is dat het winterse weer de Nederlandse bietenteelt bespaard bleef.

Eigenlijk verliep alles heel soepel. Zo ook de verwerking. De twee suikerfabrieken draaiden afgelopen seizoen goed. ”Ook daar zijn we buitengewoon content mee. Gemiddeld hebben de beide fabrieken 21.500 ton bieten per dag verwerkt. Aan het eind van de campagne zijn we hierdoor zelfs op het schema ingelopen. We zijn op de goede weg en moeten deze blijven volgen.”
De campagne duurde uiteindelijk 130 dagen. Dat is geen record; in 2009 was de oogst zo groot dat de campagne 140 dagen in beslag nam.

Voor het seizoen dat voor de deur staat – het zaad is al besteld – is een areaaluitbreiding van zo’n 3 procent mogelijk. ”Er zitten een paar goede nieuwe rassen bij. Dat is veelbelovend. Toch is de zaaidatum veelbepalend. Een vroege zaai geeft de kans op een hoge opbrengst. Als er laat gezaaid wordt dan zit een topopbrengst er niet in.”

Of registreer je om te kunnen reageren.