Akkerbouw

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

GMO-onderzoek ook in Europa

BASF stopt met GMO in Europa. Europa raakt qua ontwikkeling nog verder achterop.

BASF Plant Sciences staakt de teelt van genetisch gemodificeerde gewassen in Europa. De vermeerdering van Amflora in Nederland, het GMO-zetmeelaardappelras dat uitsluitend het hoogwaardige zetmeel amylopectine produceert, is dus ook van de baan.

Het is begrijpelijk dat BASF Plant Sciences eieren voor zijn geld kiest; het GMO-klimaat in de Verenigde Staten is veel gunstiger dan in Europa. Uit een onlangs gehouden enquête door BASF bleek dat in Europa slechts een kwart van de burgers GMO-gewassen een verrijking vindt en van de Europese boeren ruim een derde. In de VS daarentegen wordt GMO door boer én burger omarmd. Driekwart van de boeren en de helft van de burgers zijn positief. Ook blokkeert de Amerikaanse overheid de GMO-teelt niet, zoals Europese overheden dat wel doen. Zo verbood onlangs de Franse regering de teelt van transgene mais in Frankrijk, terwijl de Amerikaanse overheid de teelt van een nieuw, droogteresistent GMO-maisras toestaat.

Het is jammer dat een hightechbedrijf als BASF naar de VS verhuist. Er zijn genoeg redenen te noemen waarom GMO onwenselijk is, zoals de ongewisheid over langetermijneffecten van GMO op flora en fauna. Ook zouden telers voor de zaadvoorziening te afhankelijk worden van een paar mondiale concerns als Monsanto, Dupont en BASF. Maar laat de Europese teler dat zelf ervaren. Want als de effecten van GMO-teelt wel positief zijn, is Europa op een niet meer in te halen achterstand gezet ten opzichte van de rest van de wereld.

GMO kan nuttige gewassen opleveren, zoals phytoph-thoraresistente aardappelen als Fortuna, die veel minder gespoten hoeven te worden. Als voortrekker en grote speler BASF al de handdoek in de Europese GMO-ring gooit, haken kleinere partijen helemaal af. De datum waarop de Europese teler nuttige GMO-rassen mag verwelkomen, is door het besluit van BASF
jaren vooruitgeschoven.

Of registreer je om te kunnen reageren.