Akkerbouw

Achtergrond

DLV start project rond pas toegelaten zoetstof stevia

De Europese Commissie heeft vorig jaar de plantaardige zoetstof stevia toegelaten voor gebruik in voedingsmiddelen. De voedselautoriteit Efsa stelt dat de zoetstof veilig is voor menselijke consumptie.

Stevia is een concurrent van suiker en chemische zoetstoffen. Tot nu toe mocht de plant in de EU niet worden verwerkt in voeding. Het was alleen toegestaan voor uitwendig gebruik als verzorgingsmiddel. Alleen in Frankrijk was het in beperkte mate toegelaten in voeding.

Buiten de EU wordt stevia volop gebruikt als zoetmiddel. Uit de bladeren wordt stevioside gewonnen dat een intens zoete smaak heeft, zo’n driehonderd keer sterker dan suiker. Veel voedingsmiddelenfabrikanten in de EU willen steviazoetstof gebruiken, omdat het een beter imago heeft dan chemische zoetstoffen als aspartaam. Een voordeel is tevens dat stevia geen calorieën bevat, in tegenstelling tot suiker.

De Rabobank stelde in een rapport uit 2009 dat zoetstof uit stevia een groot marktpotentieel heeft. Het Duitse suikerconcern Nordzucker stapte in 2010 in een joint-venture met Pure Circle in Maleisië, de grootste fabrikant van stevia ter wereld. Nordzucker ging er toen al vanuit dat de zoetstof een toelating zou krijgen in de EU.

De toelating is voor adviesbureau DLV Plant aanleiding een verkenningsproject te starten rond stevia, samen met het agrarisch kenniscentrum De Rusthoeve en het Voorlichtings- en Opleidingscentrum voor de Glastuinbouw Terneuzen. DLV heeft op De Rusthoeve vorig jaar een paar vierkante meter beplant met de steviastruik, zegt Cor van Oers, manager voor Zuidwest-Nederland. “Het groeide redelijk op het demoveld. We hebben de indruk dat het last had van de wind. We testen in het project of windschermen de groei bevorderen.”

Er komt een klankbordgroep voor het project. Daarin zitten vertegenwoordigers van de levensmiddelenbranche, belangenbehartigers en wetenschappers. Van Oers: “Er wordt onderzoek gedaan naar opbrengsten per hectare, gehalten aan zoetstof en de beste manier van raffineren. We kijken ook naar de afzetmarkt. Er is belangstelling voor stevia vanuit Coca Cola, die in hun light producten aspartaam willen vervangen. Aspartaam ligt onder vuur.”

Dat geldt ook voor suiker, dat wordt gezien als één van de oorzaken van overgewicht en suikerziekte. Van Oers betwijfelt echter of stevia een concurrent van suiker wordt. “In Zuid-Amerika wordt al heel lang stevia als zoetmiddel gebruikt. Daar is het geen concurrent van suiker. Ook daar gaan we ons over buigen. Maar het is nog te vroeg om te zeggen of stevia ooit op de Nederlandse akkers verschijnt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.