Akkerbouw

Achtergrond

België weet te profiteren van groei export aardappelproducten

Nederland is meer dan 40 jaar de grootste exporteur van aardappelproducten ter wereld geweest. Aan die koppositie lijkt een einde te zijn gekomen, verwacht het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw.

De Nederlandse industrie verwerkte vorig jaar rond de 3,5 miljoen ton aardappelen. De Belgische verwerkers kwamen daar bij in de buurt, stelt het BAI in de laatste nieuwsbrief. “In ieder geval lijkt de Belgische industrie de Nederlandse te zijn voorbij gestreefd als 's werelds grootste export van eindproduct.”

Secretaris Romain Cools van Belgapom, de Belgische organisatie van aardappelverwerkers, stelt dat in 2010 ongeveer 3,2 miljoen ton aardappelen zijn verwerkt. “Dat is in 2011 iets gegroeid, maar minder dan in de jaren daar voor. In de eerste helft van 2011 waren de aardappelen duur, waardoor minder is ingekocht. De Belgische industrie koopt veel aardappelen op de vrije markt. Bovendien belemmerde de dure aardappel de export van eindproducten.”

Cools weet niet of België Nederland voorbij is gestreefd als grootste exporteur van aardappelproducten. “Eind januari komen onze cijfers beschikbaar. Maar het is ook niet meer dan een statistisch gegeven. Je kunt beide landen niet scheiden. Veel Nederlandse verwerkers hebben vestigingen in België. Bovendien kopen Belgische bedrijven aardappelen in Nederland en omgekeerd.”

Cools constateert dat de Belgische export op volle toeren draait. “De vraag naar voorgebakken frites neemt toe door de snelle economische groei in een aantal landen. Dat geldt vooral voor de BRIC-landen (Brazilië, Rusland India, China). De export vanuit België naar Zuid-Amerika en Azië is flink gestegen de laatste jaren. Ook de VS voelt de concurrentie van de Belgen. De Belgische sector zal dit jaar zeker verder groeien.”

De snelle Belgische groei is opmerkelijker dan dat het de grootste exporteur is geworden, zegt Han van den Hoek, directeur Grondstoffen Continentaal Europa van verwerker McCain. “De Belgen hebben de verwerking van aardappelen in tien jaar verdubbeld. De Nederlandse sector groeit veel minder hard. De Belgen zijn klaarblijkelijk beter in staat geweest hun aanbod aan te laten sluiten op de groeimarkten.”

Nederland is volgens Van den Hoek sinds eind jaren zestig altijd de grootste exporteur van aardappelproducten ter wereld geweest. “Toen verwerkte Nederland zo’n 250.000 ton aardappelen per jaar. Nu is dat 3,5 miljoen ton. Maar de Nederlands sector groeit langzaam, in tegenstelling tot de Belgische. België verwerkte in 2001 ongeveer 1,6 miljoen ton aardappelen. Dat is in tien jaar verdubbeld naar 3,2 miljoen ton.”

Ron van Vonderen, directeur Productie van verwerker Peka Kroef in Odiliapeel, stelt dat de export van aardappelproducten wordt bepaald door diepvries frites. “De Belgen zijn daar erg actief in. Peka Kroef produceert geen diepvriesfrites. Wij richten ons op afzet in het koelverse segment naar de foodservice. Het is een markt met een hogere toegevoegde waarde per kilo product, maar is wel veel kleiner dan de markt voor diepvriesproducten. Mijn indruk is dat België in het koelverse marktsegment Nederland nog lang niet heeft ingehaald.”

Of registreer je om te kunnen reageren.