Akkerbouw

Achtergrond laatste update:23 feb 2012

Aardappelprijs kruipend omhoog

De aardappelmarkt is rustig wat betreft het aantal transacties in Nederland. De verwerkers laten het achterste van hun tong niet zien. Er is weinig beweging in de Nederlandse fritesnoteringen, zoals die van telersvereniging VTA, met 25 cent aan de onderzijde. Voor export is het beeld niet heel anders, hooguit 25 cent verhoging. De export begint iets aan te trekken, maar wel wordt de beste kwaliteit­ ­gevraagd.
Ondermaatse fritesgeschikte aardappelen, een dit seizoen schaarsere maat, doen het met een niveau van € 6 tot € 9 per 100 kilo relatief goed ten opzichte van grovere sortering.
Boeren met goede vrije aardappelen in de schuur zijn nog niet happig op levering. Dat kan geleidelijk de prijs verbeteren, zolang geen grote hoeveelheden ineens op de markt komen. Een hogere prijs kan op grond van de vlotte afzet van het kant-en-klare product. Voordelige inkoop van grondstof en een gunstige eurokoers maken Nederlandse frites concurrerend op de wereldmarkt.
De problemen met de kwaliteit en bewaring van aardappelen zijn al meer onder controle, maar in België komen er nog partijen op de markt die echt weg moeten. Verwerkers zoeken een beter product en betalen nu meer. Belgapom zette de prijs van Bintje op € 5,00 oftewel Nederlands niveau. De grote vraag in België blijkt ook uit de verschillende wijzigingen van de beide Nederlandse Bintjenoteringen. Voor Noord-Nederland zakte de notering 25 cent, voor zuid-Nederland kwam er juist 50 cent per 100 kilo meer op de klok.

 

Prognose: Prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.