Akkerbouw

Achtergrond

Waarschuwingssysteem bespaart op bestrijding phytophthora

Telers van zetmeelaardappelen kunnen zeker 100 euro per hectare besparen op de phytophthorabestrijding als ze een waarschuwingssysteem gebruiken. De kostenbesparing gaat niet ten koste van de bescherming van het gewas tegen de ziekte.

Op het proefbedrijf ’t Kompas in het Drentse Valthermond vergelijkt Praktijkonderzoek Plant en Omgeving (PPO-WUR) diverse strategieën om in zetmeelaardappelen phytophthora de baas te blijven. Vorige week presenteerde het PPO de resultaten tijdens de Aardappelzetmeeldagen.

Op de proefvelden met het zetmeelras Seresta zijn zeven bestrijdingsstrategieën toegepast, waarbij volgens een vast spuitschema is gespoten met een combinatie van diverse middelen. Daarnaast gebruikt PPO op een proefveld het experimentele WUR-waarschuwingssysteem voor phytophthora, zegt onderzoeker Huub Schepers. ”Dat systeem bepaalt het tijdstip van spuiten en de dosering van het middel op basis van temperatuur, neerslag, luchtvochtigheid, zonneschijn en de sporendruk. Bij deze methode varieerde het spuitinterval het afgelopen seizoen van vier tot wel elf dagen.”

De proefvelden laten zien dat alle bestrijdingsstrategieën goed hebben gewerkt. Schepers: ”Je vindt nauwelijks phytophthora in de planten. Maar de kosten verschillen sterk. Op de velden met een vast spuitschema liggen de kosten van de phytophthorabestrijding omgerekend minimaal 100 euro per hectare hoger dan wanneer de bestrijding is gekoppeld aan het waarschuwingssysteem.”
Schepers realiseert zich dat een teler liever met een vast spuitschema werkt omdat dat gemakkelijker is in te plannen. ”Maar met een waarschuwingssysteem kunnen telers wel een besparing realiseren.”

Schepers benadrukt dat een goede bestrijding van belang is. ”Phytophthora verandert snel. Op het PPO-proefbedrijf in Lelystad hebben we dit jaar een test uitgevoerd met een phytophthora-stam die vorig jaar voor het eerst in Nederland is gevonden. Die hebben we vergeleken met een stam die hier al langer voorkomt. Het blijkt dat niet alle middelen de nieuwe stam even goed aanpakken. Maar ik teken er wel bij aan dat we op dit proefveld een zware besmetting hebben aangebracht met phytophthora.”

PPO heeft adviseurs en distributeurs van middelen opgeroepen blaadjes met phytophthora-aantastingen op te sturen. Schepers: ”We willen nagaan in hoeverre de nieuwe stam zich in Nederland heeft verspreid. Op basis daarvan moeten mogelijk de bestrijdingsadviezen worden aangepast. Komende winter wordt dat duidelijk.”

Of registreer je om te kunnen reageren.