Akkerbouw

Achtergrond 807 x bekeken

'Voor elk teeltdoel is er een ras'

Dat het superras niet bestaat blijkt uit de nieuwe rassenlijst voor zaaiuien. Een beste keuze bestaat echter wel. Daarbij kan de lijst assisteren. Kritiek op de lijst is er ook, vooral op gebied van representativiteit.

Met de rassenlijst voor zaaiuien moeten telers bekijken wat ze willen en of dat past bij hun grondsoort en teeltdoel. En dan de keuze maken. Zo omschrijft Luuk Kok van Agrifirm Plant de functie van de rassenlijst.

Vorige week donderdag werd de nieuwe rassenlijst voor 2012 – samengesteld door Uien Innovatie en Kennis Centrum (UIKC) en Ui en Peen manifestatie – gepresenteerd op de uiendag in Colijnsplaat. ”Rassen die overal geschikt zijn, bestaan niet”, benadrukt Kok. ”Maar voor elk teeltdoel bestaat een ras. Daarvoor wordt de rassenlijst, waarop voor elk wat wils staat, geraadpleegd.”
Op de lijst staan van 27 rassen de door een jury beoordeelde prestaties op het gebied van onder andere vorm, huidvastheid en spruitrust. De netto-opbrengst van rassen is onderverdeeld in de gebieden Zuidwest en Flevoland.

Afgelopen seizoen was de kwaliteit van de uien door het extreme groeiseizoen niet goed. Om toch een zuiver beeld te krijgen van het snel slijtende product is de beoordeling voor de rassenlijst bijna drie maanden vervroegd.

Het is de tweede rassenlijst die in samenwerking tot stand is gekomen. Voorheen publiceerden UIKC (DLV Plant en Kenniscentrum Rusthoeve) en Ui en Peen manifestatie (Wageningen UR, Praktijkonderzoek Plant en Omgeving en Agrifirm) elk hun eigen lijst.

Het bedrijfsleven dreigde de financiering te beëindigen als de twee partijen niet gingen samenwerken, omdat ze het idee hadden dubbel te betalen voor hetzelfde doel. Toen zijn de partijen om tafel gaan zitten. Wat vlekjes moesten worden weggewerkt. Vorig jaar leidde de samenvoeging tot een vertraging in de publicatie. Nu is de rassenlijst mooi op tijd. In het Zuidwesten wordt de rassenlijst immers traditioneel op de jaarlijkse uiendag gepresenteerd.
Ten opzichte van voorgaande jaren is de rassenlijst 2011 niet verrassend. Voor wat de opbrengst betreft springt Hytech van De Groot en Slot en Slot eruit met een hoogste score in het Zuidwesten en een heel goede score in Flevoland. Hoza van het gelijknamige zaadbedrijf en Dormo van Nickerson-Zwaan lijken goede allrounders, gezien de prestaties op de lijst.

De netto-opbrengst is lager dan vorig jaar, wat logisch is gezien het lastige teeltseizoen. En zoals gebruikelijk is de opbrengst in Flevoland hoger dan in het Zuidwesten.

De rassenlijst is handig, maar krijgt ook kritiek. Zo vindt Frank Druyff van zaadbedrijf Nickerson-Zwaan het een nadeel dat de uien op de rassenlijst maar in twee gebieden zijn geteeld. Zijn directe collega André Boot voegt eraan toe dat het wel om de twee belangrijkste gebieden gaat en de lijst daarom wat hem betreft wel representatief is. ”Een derde locatie, de Noordoostpolder, wordt besproken. Dat zou ideaal zijn om een nog beter beeld te geven. Maar dat kost geld, hè?” Voor Boot is de rassenlijst een algemene steun in de rug en bevestiging van prestaties. ”En onafhankelijk. De kracht van de lijst is dat de uien onder nummer zijn beoordeeld. Dat maakt haar voor telers waardevol.”

Verkoopleider Jaap Jonker van marktleider De Groot en Slot denkt dat er misschien te veel gewicht wordt gegeven aan de rassenlijst. ”Je kunt er niet zomaar mee naar een boer stappen en er een kant-en-klaar advies vanaf lezen. In een regio zijn veel meer factoren bepalend dan op de rassenlijst staan. Hoe meer gebieden erop komen, hoe betrouwbaarder het beeld per regio.” De onderzoeksgebieden zijn nu het Zuidwesten en Flevoland.

Jonker: ”Bovendien staan er rassen op de lijst die bijna niet meer worden verkocht. Dat komt doordat elk zaadhuis maximaal vijf rassen mag aandragen, terwijl sommige bedrijven moeite hebben om er zoveel te presenteren. Volgens mij is het beter om een toptien van rassen samen te stellen. Kortom: van mij mag de rassenlijst beter aansluiten op de praktijk en vernieuwing lijkt me een verbetering. Verder kan een teler er alleen achter komen of een ras het bij hem goed doet, als hij het eens uitprobeert.”

Bekijk hier de rassenlijst zaaiuien 2012

Of registreer je om te kunnen reageren.