Akkerbouw

Achtergrond

Uienbewaring vraagt opnieuw om veel aandacht

Door de natte weersomstandigheden gaat het met de uienoogst dezelfde kant op als vorig jaar. Om ongelukken te voorkomen, moet goed worden nagedacht over bewaring.

Het uienseizoen begint niet best. Door het grotere areaal en een goede opbrengst komt een recordoogst uit de grond. Tezamen met geringe vraag uit het buitenland maakt dit dat het prijsniveau bijzonder laag is rond de € 3,50 per 100 kilo.

Telers hebben er nog een hoofdbreker bij: de weersomstandigheden leiden tot kwaliteitsproblemen. ”We zijn bang dat alle partijen iets mankeert”, geeft Paul Hooijman van DLV Plant aan. ”Hoog klappen zorgt ervoor dat de ui vocht kwijt kan.”

Ook ziet hij dat de wormendruk toeneemt. ”Daarom is op tijd rooien ook zo belangrijk. De wormen verkitten de grond. Dat maakt het lastig om uien nog te rooien en treden snel beschadigingen op. Dat laden komt dan later wel.”

Jaap Jonker van De Groot en Slot valt het op dat bacteriezuur veel voorkomt in de uien. ”Dat zie je van buiten niet, maar als je de ui opensnijdt wel. Door beschadigingen kan het water door de pijp de ui in. De rokken kleuren dan grijs en je krijgt inwendig rot. In bewaring levert dat problemen op.”

Ook André Boot van Nickerson-Zwaan neemt een slecht seizoensbegin waar. ”Het gaat dezelfde kant op als vorig jaar als het weer zo blijft. Gevaarlijk. De kwaliteit gaat hard achteruit.” Over de prijs: ”Die is nu wel slecht, maar het seizoen duurt nog heel lang.”

Om aan het eind nog een mooie ui te bieden te hebben, geven ze allemaal hetzelfde advies: lang en langzaam drogen in de bewaarschuur. ”We moeten goed nadenken over het droogblazen van de uien”, merkt Hooijman op. ”Hard en woest drogen is niet de oplossing. Dan kan de ui het vocht niet kwijt.”

Jonker: ”Telers moeten heel alert zijn, elke twee weken kijken hoe de box erbij ligt.”
Het Uien Innovatie en Kenniscentrum adviseert uien die nat binnenkomen te drogen met kachels. Uit onderzoek blijken deze uien door commissionairs en afnemers beter worden gewaardeerd dan uien die alleen door ventilatie zijn gedroogd.
Volgens DLV Plant is drogen met kachels bovendien nauwelijks duurder dan continu ventileren. Daarna is droog houden op een constante temperatuur essentieel.

Of registreer je om te kunnen reageren.