Akkerbouw

Achtergrond

’Rechtzaak Syngenta en Bunge testcase voor transgeen gewas’

Syngenta daagt Bunge in de VS voor de rechter omdat de graanhandel een toegelaten maissoort van Syngenta niet wil verhandelen. Bunge vreest dat de export naar China in gevaar komt. Eind jaren negentig vlogen zaadbedrijven en graanhandel elkaar al in de haren over transgene gewassen.

De rechtzaak tussen zaadbedrijf Syngenta en handelsbedrijf Bunge wordt een testcase voor het agrarisch recht in de VS. Mag een handelsbedrijf een toegelaten maissoort systematisch weigeren of niet? Dat zegt professor Bryan Endres van de Universiteit van Illinois in een interview met analisten-site Agrimoney. Endres is gespecialiseerd in agrarisch recht.

Syngenta heeft vorige week in de VS graanhandelsbedrijf Bunge voor de rechter gedaagd. Syngenta vindt het onwettig dat Bunge weigert de transgene maissoort Agrisure Viptera van Syngenta te verhandelen, dat een toelating heeft in de VS. Het concern vindt dat een bedrijf een toegelaten maissoort niet mag weigeren. Bunge vreest echter dat de export van mais naar China in gevaar komt omdat deze mais van Syngenta niet is toegelaten in China. Bunge wil de groeiende maisexport naar China niet in gevaar brengen.

Endres verwacht dat de uitspraak in deze zaak gevolgen gaat hebben voor alle veredelingsbedrijven die genetisch veranderde gewassen ontwikkelen. Hij vergelijkt deze zaak met die van Aventis, nu onderdeel van Sanofi, dertien jaar geleden. ”Het eindigde ermee dat Aventis de introductie van transgene soja, die bestand was gemaakt tegen glyfosaat, uitstelde in de VS totdat de EU de sojavariant een importtoelating had gegeven. Deze beslissing beschermde de export van soja naar de EU. Maar concurrent Monsanto kon wel in het gat springen dat Aventis door het uitstel liet vallen.”

Sindsdien maken veredelingsbedrijven hun marktintroducties niet meer afhankelijk van toelatingen in het buitenland. Dat leidt ertoe dat af en toe in Europese havens transgene zaden worden gevonden in scheepsladingen mais uit de VS. Dat geeft grote kosten voor de Amerikaanse exporteur als de transgene mais niet is toegelaten in de EU.

Bunge gebruikt dit als voorbeeld om geen Agrisure Viptera mais van Syngenta te verhandelen omdat de maissoort verboden is in China. Syngenta vindt deze handelswijze illegaal. Bovendien is China geen belangrijke afzetmarkt voor Amerikaanse mais, vindt Syngenta.
De VS heeft vorig seizoen 46,4 miljoen ton mais geëxporteerd, iets meer dan de helft van de totale oogst. Daarvan is ruim 1 miljoen ton aan China verkocht. Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtzaak tussen Bunge en Syngenta begint.

Of registreer je om te kunnen reageren.