Akkerbouw

Achtergrond 1087 x bekeken

Nieuwe variëteit haalt Malinese pindateelt uit het slop

Bamako - De pindateelt heeft boerinnen in het Zuid-Malinese dorp Wakoro geen windeieren gelegd. Met dank aan het Internationaal Onderzoeksinstituut voor Gewassen in Tropisch Steppegebied (Icrisat), dat nieuwe variëteiten heeft ontwikkeld. En de voordelen van deze wetenschappelijke innovatie kunnen ook in andere landen met tropisch steppegebied navolging kennen, klinkt het bij Icrisat.

Het pindaveld van Mariam Coulibaly ligt naast uitgestrekte plantages van kafferkoren en katoen. "We telen hier geen Tikaba (een pindavariëteit) meer, waarvan de cyclus vier maanden bedraagt", verklaart ze.

Coulibaly is voorzitter van een coöperatie van vrouwen in Wakoro, Bencola genaamd. Ze produceert en verkoopt aan andere boeren nieuwe pindazaden met een kortere cyclus van drie maanden. Deze nieuwe variëteiten van Icrisat hebben de pindacultuur een nieuwe boost gegeven in het gebied. "We waren een vereniging van vijfentwintig vrouwen die kafferkoren teelden, maar ongeveer tien jaar geleden begonnen we deze nieuwe pindazaden te planten", voegt ze eraan toe.

Bron van inkomsten
Door het succes van de nieuwe zaden telt de coöperatie vandaag 65 leden uit een twintigtal naburige dorpen. "Vroeger konden we niet meer dan twee of drie zakken van 100 kilogram per hectare produceren. Nu zijn dat dertig zakken of meer op dezelfde oppervlakte", legt ze uit.

De zaden kunnen ook worden geteeld in andere landen met tropisch steppegebied: ongeveer 6,5 miljoen vierkante kilometer in 55 landen, met een bevolking van 2 miljard zo raamt Icrisat. Agathe Diama, communicatieverantwoordelijke van Icrisat voor West- en Centraal-Afrika, verklaart dat in deze regio pinda's vooral door vrouwen worden verbouwd. "Het is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor deze vrouwen."

Hoewel de boeren in de Sahellanden veel meer graan produceren, dat de basis van hun voeding blijft, is de pinda een belangrijke bron van inkomsten voor gemeenschappen. "We verkopen pinda's om het onderwijs van onze kinderen te betalen of de gezondheidskosten te dekken", vertelt Séba Mariko, lid van de coöperatie Bencola van Wakoro.

Afzetmarkt
Op de markt van Wakoro ligt de prijs van een kilo pindanoten rond de 250 CFA-frank (0,37 eurocent), de helft van de kiloprijs in de Malinese hoofdstad Bamako. Maar de boeren die het geld nodig hebben, doen vaak hun productie van de hand op momenten van de oogst, tussen oktober en december, door ze goedkoper te verkopen.

De coöperatie van de vrouwen in Wakoro leent jaarlijks 10 kilo zaden aan ieder lid. Ze wil dat de pindateelt de boeren ten goede komt. Daarom vraagt ze dat iedereen een deel van haar oogst in het magazijn van de coöperatie bewaart (20 kilo waarvan ze een deel mag verkopen wanneer de prijs stijgt).

Ook al hebben de zaadverkoopsters van Wakoro al enkele grote bestellingen gehad, het blijft het zoeken naar een grotere afzetmarkt. "Een ngo uit Guinee heeft al pindazaden besteld bij Icrisat, die de vrouwen uit Wakoro konden verkopen aan 750 tot 1.000 CFA-frank (1 à 1,5 euro) per kilo. Dat willen ze natuurlijk vaker doen", aldus Amadou Traoré van Icrisat.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.