Akkerbouw

Achtergrond

Nieuwe Belgische noteringen voor fritesaardappelen

Kruishoutem – De Belgische aardappelsector krijgt er twee prijsnoteringen bij voor fritesaardappelen, te weten de rassen voor industriële verwerking Asterix en Fontane. Het Internationaal Proefcentrum voor de Aardappelteelt PCA in het Vlaamse Kruishoutem en de Waalse zusterorganisatie Fiwap (Filière Wallonne de la Pomme de terre) introduceren deze bij de start van het nieuwe verkoopseizoen voor de aardappelen.

Beide organisaties werken al ruim vijftien jaar samen voor een wekelijkse notering van de prijs voor Bintje in België. Het toenemende belang van rassen voor industrie zoals Asterix, Fontane, Innovator, Challenger, Ramos en Markies maken de introductie van een specifieke marktindicator noodzakelijk, melden PCA en Fiwap. De producenten houden vast aan een vrije markt, terwijl de verwerkende industrie het aandeel andere aardappelrassen dan Bintje in de aanvoer verhoogt.

Asterix en Fontane vertegenwoordigen in België samen een productie van ongeveer 600.000 ton. Er bestaat al een vrije markt voor Asterix. Voor Fontane zal deze zich de komende jaren ook ontwikkelen naarmate er meer pootgoed beschikbaar komt. Ook het volume Innovator, Challenger, Ramos en Markies neemt elk jaar toe.

De notering voor Asterix en Fontane gebeurt op dezelfde manier als waarop de bekende notering voor Bintje tot stand komt. PCA en Fiwap raadplegen elke dinsdagmorgen tenminste twintig professionelen uit een lijst van enkele tientallen contactpersonen, wisselen de informatie uit en vatten deze samen in Belgische noteringen. Ze geven ook commentaar op de marktstemming (verhouding tussen vraag en aanbod), de marktomstandigheden naast de prijzenvork die het grootste deel van de in de markt waargenomen transacties weergeeft voor aardappelen van frietgeschikte kwaliteit van de betrokken rassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.