Akkerbouw

Achtergrond

Geen markt voor vrije aardappel

Het gaat rap met de aardappeloogst, zelfs zo rap dat de VTA-telers de resultaten van hun proefrooiing van deze week lang niet allemaal hebben kunnen rapporteren. Hun bevindingen houdt u dus nog even tegoed. Het ziet er niettemin naar uit dat de opbrengst qua volume weliswaar goed is, maar niet buitensporig. We hebben het al eerder gemeld: de planten hebben gemiddeld veel minder knollen, het veel grotere gewicht per stuk maakt dat de tonnages per hectare op peil blijven. Volgende week kan ook meer gezegd worden over de kwaliteit. Deze dagen wordt al vrij veel groen gesignaleerd en ook de onderwatergewichten zijn bij sommige rassen niet geheel bevredigend.
Hoe dan ook is de voorziening van de verwerkende industrie momenteel een peuleschil. De fritesfabrieken hebben in een vroeg stadium van het seizoen al gezorgd voldoende levering veilig te stellen volgens contract. Meelevering van overschot doet de rest. Vrije aardappelen zijn nog nauwelijks plaatsbaar.

Prognose: prijsdruk

Of registreer je om te kunnen reageren.