Akkerbouw

Achtergrond

'Ganzen uitroeien, red je nooit'

Akkerbouwer Dirk Eriks uit het Noord-Hollandse Groenveld is blij dat hij sinds dit seizoen ganzen mag afschieten, want de dieren veroorzaken veel schade in zijn peen.

Zijn ganzen nog een probleem nu ze mogen worden afgeschoten?
”Het gaat de goede kant op nu er ontheffingen worden verleend voor het afschieten. Voor dit seizoen konden wij als agrariërs alleen afwerende middelen plaatsen. Vogelverschrikkers, linten en vlaggen, knalapparaten op gas. Dat hebben we allemaal, maar dat is niet voldoende. Sterker nog, je verplaatst slechts het probleem naar een ander perceel. Ganzen vreten in een vroeg stadium het loof af en dan is het gebeurd met de wortelen. Naast peen vreten ze ook heel erg aan suikerbieten, grassen en granen. Niet alleen in Noord-Holland, ook in bijvoorbeeld Friesland ondervinden boeren veel hinder van ganzen. Dit jaar nog meer dan voorgaande jaren. Als je niets doet, neemt het probleem hand over hand toe. Afschieten is echt het beste.”

Is de schadevergoeding van het Faunafonds voldoende?
”De vergoeding is redelijk, naar tevredenheid. Bij mij is de schade opgenomen toen het gewas 10 centimeter hoog stond. De officiële schade wordt vlak voor het rooien bepaald. Zover zijn we nog niet, want het betreft kleigrond. Op een perceel van 4,5 hectare is 0,5 hectare weg. Ik denk dat we op vier-, vijfduizend euro schade zitten.”

Hoe gaat dat afschieten in z’n werk?
”We hebben nu vooral last van de grauwe gans. Gelukkig is dat ook nog eens een lekkere gans. Ik ben zelf jager en kan met een vergunning op ze jagen. Dat doe ik zo vaak als nodig is. Soms wel vier keer per dag. Tot vervelends toe, want je bent steeds weer van je werk af. Al met al schiet ik er hooguit twaalf per week. De vangst verdeel ik onder liefhebbers. Maar ze zijn ook wel slim, hoor. Als je een paar ganzen uit een koppel hebt geschoten, komen ze niet meer terug. Dan missen ze hun maatje. Ze zijn heel trouw. Maar dan komt er wel weer een ander koppel.”

Wat is het effect?
”Langzamerhand wordt het beter. Ook vogelbeschermers beginnen in te zien dat er iets moet gebeuren. De schade die deze dieren aanbrengen in de landbouw kan niet voor rekening van de agrarische sector komen. Het is een maatschappelijk probleem, niet alleen een boerenprobleem. Het afschieten is een goede oplossing. Ganzen uitroeien, red je nooit. Op eenden mag altijd al worden gejaagd en daar komen er ook niet minder van.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.