Akkerbouw

Achtergrond

G20 geeft openheid over productie en voorraad graan en suiker

Rome – De G20 en een aantal andere landen gaan iedere maand gegevens verstrekken over de productie en voorraden van agrarische grondstoffen, zoals graan en suiker. De wereldvoedselorganisatie FAO gaat de gegevens bijhouden en publiceren.

Het besluit is een vervolg op een conferentie die de G20 in juni hield naar aanleiding van de hoge voedselprijzen. Toen is afgesproken dat landen meer inzicht geven in voorraden en verwachte producties van agrarische grondstoffen. De nieuwe afspraak is gemaakt door de G20, de twintig grootste economieën, en een aantal landen die veel graan of suiker produceren of importeren, waar onder Oekraïne, Kazachstan, Thailand, Egypte, Vietnam en Filippijnen.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw verwacht dat zo’n systeem de transparantie van de markten vergroot. ”Maar dan moeten de gegevens wel een goed beeld geven van de werkelijke situatie. Nu is weinig bekend van de graanvoorraad in bijvoorbeeld Rusland, India of China. Toen Rusland vorig jaar augustus een exportverbod afkondigde, kregen de akkerbouwers een compensatie voor de prijsdaling, afhankelijk van hun productie. Russische telers hebben daardoor een lagere productie opgegeven dan wat ze echt hadden geoogst. Met als gevolg dat de nationale graanoogst niet op 62 miljoen ton uitkwam, maar later naar boven is bijgesteld naar 70 miljoen ton. Al dat extra graan ligt in silo’s terwijl de nieuwe oogst er in moet. Rusland is daarom druk bezig om tegen lagere prijzen van deze extra hoeveelheid graan af te komen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.