Akkerbouw

Achtergrond

'Boeronvriendelijke' De Kirchner op weg naar herverkiezing

Buenos Aires – President Cristina Fernandez de Kirchner (58) van Argentinië, gehaat door veel boeren, lijkt op koers volgende maand te worden herkozen. De Kirchner verkreeg deze week tijdens een voorverkiezing 50 procent van de stemmen. De oppositie verdeelt de overige procenten over een serie kandidaten.

Fernandez de Kirchner heeft beloofd door te gaan met wat ze ”interventionistische politiek” noemt. In de kern komt het neer op verregaand ingrijpen in de belangrijke economische sectoren van Argentinië, waarvan de landbouw de grootste is. Zo wil Fernandez de Kirchner heffingen op de export van granen en soja handhaven.

Ze leunt tevens op haar in oktober 2010 overleden man en voorganger Néstor Kirchner, die in de beleving van veel Argentijnen het land na een financiële ramp in de jaren 2001 en 2002 weer op poten kreeg. Argentinië verzuimde vóór zijn aantreden zo’n 100 miljard dollar aan schuld en aflossingen te betalen.

In de internationale agribusiness is Fernandez de Kirchner ook niet geliefd. Met name het Amerikaanse handelsbedrijf Bunge Limited maar ook het Rotterdamse Nidera doen veel zaken in Argentinië. De bedrijven kregen dit jaar net als enkele concurrenten voor honderden miljoenen dollars aan boetes opgelegd voor vermeende belastingontduiking.

Bunge Limited werd tevens uit het graanregister van Argentinië geschrapt. Het bedrijf uit White Plains kan desondanks nog wel exporteren, maar moet dan in plaats van 2 procent 15 procent belasting betalen over de winst die het genereerd met binnenlandse graantransacties.

Fernandez de Kirchner claimt zelf juist op te komen voor kleine Argentijnse boeren die volgens haar worden uitgebuit door grote Argentijnse graan- en sojaproducenten die politieke macht zouden zoeken ter zelfverrijking, en internationale ”sprinkhanen.” Met deze rechtvaardiging werkt De Kirchner ook aan een wet die de mogelijkheden voor buitenlandse bedrijven grond te verwerven in Argentinië limiteert.

Feit is dat Argentinië onder leiding van Fernandez de Kirchner een belangrijke positie op de internationale agrimarkten is kwijtgeraakt. De stedelijke bevolking prijst Fernandez de Kirchner echter vanwege een serie sociale projecten en een redelijk stabiel blijvende prijs voor voeding op de binnenlandse markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.