Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelstad als vakschool

In ‘de aardappelhoofdstad van de wereld’ kunnen buitenlandse telers de kneepjes van het vak ervaren op de vandaag geopende PotatoBusinessSchool Emmeloord (PBSE). Harry Goos, voorzitter van de PBSE en directeur bij Tolsma bewaartechniek, legt uit waarom.

Waarom deze opleiding?
“Omdat er heel veel behoefte aan is, vooral vanuit het buitenland, om praktische kennis op te doen. Het hele concept; van poten tot rooien naar inschuren en bewaren komt aan bod. Hiervoor gaan we langs bij onder andere de keuringsdienst NAK en bij veredelingsbedrijven. Alle aardappelbedrijven uit Emmeloord doen mee. Echt een Emmeloords feestje, dus. Er is een groot tekort aan vakmensen. Voor mijn eigen bedrijf moet ik mensen uit het buitenland halen. Opleidingen zijn vaak te theoretisch. Op deze PBSE richten we ons voor een groot deel op de praktijk: hoe doen wij de dingen hier.”

Waarom buitenlandse telers opleiden?
“Nederlandse telers leren dit op school en bijvoorbeeld via cursussen van de Nederlandse Aardappel Organisatie. Deze cursus is voor mensen in opkomende marktlanden zoals India, China en Oekraïne. Onze opleiding is een internationale school.”

Is er animo voor?
“Voor deze eerste cursus, in de laatste week van september, hebben zich al vijftien mensen opgegeven uit twaalf verschillende landen. We nemen nooit meer dan twintig mensen tegelijk aan. We hebben nu al vier aanmeldingen voor de volgende cursus. We houden ze minstens twee keer en hooguit vier keer per jaar.”

Wat levert dit op?
“We willen het accent leggen op de functie van aardappelkenniscentrum die de stad Emmeloord wereldwijd heeft. De bedrijven die meewerken aan de PBSE leveren op de landen van waaruit telers hier komen voor die cursus. Als je die mensen enthousiasmeert en zo kennis overdraagt, leren ze het tien keer beter dan uit een boek. Bij de NAK zien ze welke eisen wij stellen aan het product. Ik wil een klant zijn aardappelen beter leren bewaren. Zo krijg je je relaties op een hoger niveau.
Zo’n week, met elke dag een theoretisch en praktisch deel, kost 1.500 euro. Dat is exclusief reis- en verblijfskosten. Je zou een deel voor een klant kunnen betalen. Kijk, we doen dit natuurlijk niet om er minder van te worden. De aardappelsector heeft baat bij dit initiatief. Als die mensen terug gaan naar hun land, verspreiden ze de opgedane kennis. Dat is precies de bedoeling.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.