Akkerbouw

Achtergrond

Aardappeloogst groot, verwerker geeft vol gas

De telersvereniging VTA plande in de vorige week al een oogstprognose op basis van proefrooiing. Deze is in zekere zin ingehaald door hectische werkzaamheden voor de hoofdoogst, zij het niet alleen van aardappelen. Heel voorzichtige schatting uitgaande van een doorsnee perceel zonder problemen bevestigt eerdere ervaringen. De slotsom: per plant minder knollen, maar van flink formaat. Dat leidt per saldo tot een opbrengst die qua tonnen gelijk is aan die van de oogst 2010, maar veel betere kwaliteit biedt voor de verwerker, mogelijk óók ten aanzien van onderwatergewicht, maar daarover lopen de ervaringen uiteen. Waarschijnlijk kunnen we woensdag meer berichten over de VTA-prognose.

Inmiddels is de notering voor Bintje bij de zuiderburen beland op €4 per 100 kilo. Challenger noteerde € 4,20. Asterix is nog te weinig verhandeld. De termijnmarkt heeft gereageerd op de omslag naar droger weer met daling van de prijs voor april 2012 tot beneden €7.

En dan de verwerking van aardappelen. Hiervan een update met preciezere gegevens.

De aardappelverwerkende industrie heeft in augustus enorm geproduceerd. Volgens cijfers van het Productschap Akkerbouw is een record van 338.300 ton aardappelen verwerkt tot 150.900 ton frites en ander voorgebakken spul en 30.500 ton overige aardappelproducten. Dit cijfer is geflatteerd. In augustus wordt het altijd opgehoogd met tonnage van bedrijven die 4-wekelijks en niet per maand opgave doen. Dat was nu erg veel: 30.000 ton meer dan in augustus vorig jaar. Echter, na verrekening heeft de industrie er vorige maand toch nog ruim 13 procent aardappelen méér door gejast dan in 2010.
De oorzaak van de gigantische hoeveelheid verwerkte fritesaardappelen (want frites is hoofdzakelijk wat er geproduceerd is), is een combinatie van twee belangrijke invloeden. Om te beginnen was er in juni en juli matige beschikbaarheid van aardappelen uit de schrale vorige oogst. Ze waren duur, niet best, en leverden procentueel minder rendement. Verwerkers probeerden het uit te zingen met minimale inkoop. Daardoor moesten ze interen op voorraden gereed product. Vervolgens kwam er zeer ruim aanbod af land van vroege aardappelen, ook nog eens voortijdig. De prijs kelderde doordat boeren onvoldoende opslag hadden en de verwerkers al maximale leverantie volgens contract hadden veiliggesteld, dus nauwelijks bijkochten. Ook nu draait de verwerking op volle kracht. Dat zal voorlopig doorgaan. De prijzen zijn laag en er is geen zekerheid over de kwaliteit van de hoofdoogst.

Prognose: prijs onder druk

Of registreer je om te kunnen reageren.