Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Aardappelmarkt merkt invloed regen

De vooruitzichten voor de aardappeloogst in noord-west Europa zijn in jaren niet zo hooggespannen geweest wat betreft de volumes. In Nederland werd medio augustus al uitgegaan van gemiddeld 55 ton per hectare, afhankelijk van de nagroei. Voor de fritesaardappelindustrie een scenario dat garant staat voor uitstekende rendementen. In een periode met grote aanvoer van vroege aardappelen af land heeft de verwerkende industrie eigenlijk nauwelijks moeite hoeven doen om zich te voorzien van voldoende grondstof. Gebrek aan opslagmogelijkheden zorgde er zelfs voor dat lang niet alles kon worden opgenomen, hetgeen de prijs drukte. En nu de hoofdoogst in beeld komt blijven de eerste ‘echte’ noteringen, in dit geval voor Bintje, staan op een bescheiden peil van €5,00 per 100 kilo. Ook dit is te wijten aan drukkend aanbod van vroege rassen, maar die aanvoer stopt nu.
De overvloedige regen maakt het rooien van de aardappelen erg lastig. Als de teler er al in slaagt om de aardappelen binnen te halen, dan komen er problemen om de hoek kijken betreffende de opslag. De eerste zorgen zijn wat dat betreft al geuit en de termijnprijs krabbelt op.

Prognose stabiel

Eén reactie

  • no-profile-image

    henk

    In Denemarken staan de aardappelen onder water...........

Of registreer je om te kunnen reageren.