Akkerbouw

Achtergrond

Voldoende vroege aardappelen, funest voor prijsontwikkeling

Na de droogte in het voorjaar sloeg de marktstemming om door groeizaam weer. Funest voor de prijsontwikkeling van verschillende gewassen, zoals de primeuraardappelen. “De kostprijs wordt dit seizoen niet gehaald”, zegt David Hage van Alvantho-veilingen op het Zeeuwse Tholen.

De afzet van vroege aardappelen stagneert enorm, merkt veilingmeester en directeur David Hage van de aardappelveilingen Alvantho, over het huidige veilseizoen. “Er is voldoende en er komt voldoende. Dat is de stemming in de markt. Hierdoor is de afzet matigjes.”

Het prijsniveau is ongeveer de helft van vorig jaar rond deze tijd. Niet kostendekkend.
Vooral import uit andere producerende landen doet Nederlandse telers de das om. “Wij zijn echt bevoorraders van de Nederlandse markt. Concurrenten brengen ons in de problemen. Nederlandse retailers moeten er meer naar streven om vanaf 1 juli een Nederlands product in de schappen te krijgen. Dat is een stuk duurzamer. Ik denk dat het een kwestie van tijd is voor dat gebeurt.”

Hage benadrukt het belang van export van de komende maanden. “Afrika en het Caribisch gebied zijn aan de markt. Vorig jaar was Rusland de opsteker, de trendsetter. Zo’n onverwachte wending kan stemming brengen.”

Vorig jaar ging het rond deze tijd juist de goede kant op met de vroege aardappelprijs. “We rolden van de droogte in de extreme nattigheid.”

Dit seizoen begon in de droge periode op een leuk prijsniveau. “De eerste vier weken verliepen niet verkeerd, we kenden toch redelijke prijzen in juni. Maar de afzet was onvoldoende en dat blijft je voor de voeten lopen.”

Het weer werd ook nog eens groeizaam. “Voor wat de wateroverlast betreft zitten we in het goede gebied. Waar het in andere delen van Nederland ontzettend veel heeft geregend, valt het hier reuze mee. Wel staat er erg veel wind, dat maakt het herfstachtig. Maar tot op heden valt de neerslag mee.”

Het gevolg: er is volop aanbod van telers. Ze anticiperen op de afzet en voeren minder aan. Hage ziet het gebeuren dat een deel van de primeurs op deze manier achter de planken belanden. Dat was natuurlijk niet de bedoeling van dit afland te leveren product.

De kwaliteit van de Nederlandse aardappel is goed, ziet Hage. “Alles is beregend, dus de kleur ben je kwijt. Het product is goed te rooien op dit moment.”

De prijs weegt niet op tegen de kosten die voor het de aardappelen zijn gemaakt. “Niemand kan zeggen dat het kostendekkend is dit jaar. De omzet wordt niet gemaakt, saldo’s liggen te laag.”

Dit heeft niet direct invloed op het areaal voor volgend jaar. “Daarvoor moeten er alternatieven zijn”, zegt Hage. “Op dit moment zitten we niet goed in deze sector. Er moet regelmatig een goed jaar als vorig jaar bij zitten, anders is het niet vol te houden. Misschien zijn we verwend van vorig jaar en waren de verwachtingen te hoog gespannen in de droge maanden mei en juni. Maar ja, je moet toch het positieve blijven zien vind ik.”

Of registreer je om te kunnen reageren.