Akkerbouw

Achtergrond

Regionale wateroverlast drukt aardappeloogst

Steenderen/Oudenhoorn – Gemiddeld stevent Nederland dankzij het groeizame weer van de afgelopen weken af op een heel goede aardappeloogst, maar regionaal komen problemen voor.

Dick Zelhorst, directeur van Aviko Potato, ziet dat wateroverlast regionaal tot problemen leidt. ”In Zuid- en Noordwest-Nederland is bijvoorbeeld lokaal veel regen gevallen. Wat het effect daarvan is, weten we pas na de oogst.”

Af land verwacht Zelhorst goede aardappelen, maar hij steekt zijn hand niet in het vuur voor wat het product in bewaring doet. ”Ik denk dat we kwaliteitsproblemen krijgen. Door de hevige regenval in combinatie met de grove aardappelen, verwacht ik meer groen. Ook verwacht ik natrotproblemen en kunnen phytophthora-problemen ontstaan. Ten slotte zal de zeer grove oogst meer hol in de knol geven.

Ook Leon Boer, hoofd verkoop bij aardappelverwerker Farm Frites, wijst op verschillen in opbrengsten. ”Rondom onze fabriek in Oudenhoorn hebben telers veel schade gehad. De groei is er soms gewoon uit. Die telers oogsten geen topopbrengst.”

Aangezien alle gewassen wat eerder afrijpen dan voorgaande jaren is er geen enorme groeispurt meer te verwachten aan het einde van het groeiseizoen. ”Ik denk dat begin september veel gewassen worden doodgespoten, die zijn dan half september rooibaar. Daardoor heb je een langere oogstperiode.”

Door de goede opbrengstvoorspellingen zijn de aardappelprijzen dramatisch. ”Het aanbod overstijgt duidelijk de vraag. De 2,50 tot 3 euro per 100 kilo van nu zijn echt bodemniveau. Zo laag hebben we sinds 2002/2003 niet meer gezien. Verdere ontwikkeling is afhankelijk van exportvraag en vrije handel.”

De oogst van 2011 wordt vergelijkbaar met die van 2009, schat Zelhorst. Door de mindere knolzetting zijn de aardappelen grover. De onderwatergewichten zijn goed. Dat is bijzonder goed voor de fabriek. ”Zo ziet het er nu uit, het moet natuurlijk nog wel allemaal worden gerooid. De stemming is vanwege de goede oogstprognoses in omringende landen somber. Kwaliteit, water en rooiomstandigheden kunnen de markt nog verstoren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.