Akkerbouw

Achtergrond

Kleinere maisoogst in VS krijgt effect op graanmarkt

De resultaten van de Pro Farmer Tour in de VS gaan invloed hebben op de graanmarkt. Tijdens vrijdag afgesloten rondgang zijn tweeduizend percelen mais en soja bekeken in acht Amerikaanse staten door boeren en adviseurs.

De conclusie is dat de mais er beroerd bij staat door droogte. Analisten verwachten dat de VS minder mais oogst dan verwacht. Dat trekt de tarweprijs omhoog. De sojaoogst blijft wel op peil.

De mais in Iowa en Illinois heeft last van droogte, de ergste sinds 1955. ”Het is veel erger gesteld met de mais dan wat het landbouwministerie USDA op 11 augustus in de oogstprognose verwachtte”, zegt analist Tim Hannagan van PFG Best tegen persbureau Bloomberg. ”Het is de vier na droogste julimaand geweest in de geschiedenis in Iowa en Illinois. Er is iets grondig mis met de gewassen en de boeren vertellen dat al aan ons sinds ze de mais hebben gezaaid.”

De International Grains Council heeft vrijdag de oogstprognose voor mais wereldwijd verlaagd naar 849 miljoen ton. Dat is 10 miljoen ton minder dan in de juliprognose. Door de hoge maisprijs zakt het verbruik ook, maar de verwachte maisvoorraad aan het eind van het seizoen (30 juni 2012) krimpt behoorlijk. Analisten van de Rabobank Agri Commodity Markets Research denken dan ook dat de maisprijs dit seizoen 2011/2012 hoog blijft.

Bij tarwe is productie en verbruik wel in evenwicht. Toch stijgt ook de tarweprijs, doordat voerproducenten dure mais vervangen door tarwe. De Rabo-analisten stellen dat het tarweverbruik voor voer naar het hoogste niveau gaat in twintig jaar. Toch zijn tarwe en mais niet zo duur als in de jaren zeventig, gecorrigeerd voor inflatie. Toen was er veel inflatie, waardoor speculanten overstapten van aandelen op graan.

Of registreer je om te kunnen reageren.