Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Goedkoop meeleveren drukt aardappelprijs

In ras tempo zijn de noteringen voor vroege fritesgeschikte aardappelen weggezakt naar een minimaal niveau. Daarvoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen. Ten eerste zijn er door de Belgische verwerkende industrie in het begin van het vroege seizoen veel aardappelen geïmporteerd uit Duitsland, dat net iets vlotter kon leveren. De voorspoedige groei van de aardappelen overal in noord-west Europa zorgde voor nog meer aanvoer en dus wegvallende vraag naar vrije aardappelen. Juist dat speelt nu een hoofdrol. Contractproducenten kunnen hun teveel geproduceerde tonnages eigenlijk alleen maar ‘mee leveren’ tegen een afbraakprijs, want opslag is voor hen geen optie. Dit temeer daar er afgaande op proefrooiingen ook nog eens een flinke hoofdoogst lijkt aan te komen. Bedacht moet wel worden dat de nagroei minder kan zijn dan vorige seizoenen, het gewas ligt qua groei én slijtage voor op schema.

Prognose: lage prijs stabiliseert

Laatste reacties

 • no-profile-image

  patatje

  Die marktprijs van Belgapom is een lachertje. Tot vier jaar geleden werden er wekelijks 8 grote aardappeltelers gebeld (1/provincie) en vier handelaars cq verwerkers.Zij vertelde hun weekgemiddelden en hieruit ontstond de prijs.Ik was een van die telers. Dat kon niet zei de industrie en vanaf toen was er enkel nog het woord v/d verwerkers.
  Op dit moment is het helemaal de kat z'n kloten, want ze maken een beursprijs maar ze kopen helemaal niks. De prijs is enkel gecreëerd om de duurdere kontrakten van dit jaar neer te halen door de over kilo's voor 2 à 3 ct te kopen.Dit zijn de Belgische maffiapraktijken. Het ergste van al is dat de Nederlandse industrie dit spelletje volgt !!

 • no-profile-image

  Patrick

  Als je ziet dat bij de minste regen het rooien al mee de hand kan beginnen , als je de foto's ziet op tractorfan van Jansen Wijhe zijne Challenger spuit dan vrees ik dat de huidige malaise wel of niet veroorzaakt door prijsvormingen door industrie wel eens eens een negatieve (voor deze )terugslag kan krijgen . Ze moeten nog doodgesproeid en gerooid worden en dan pas word de prijs gezet. Pas dan weet je wie de winnaar word . Een domper lijkt mij wel dat exporttuinen als Oost Europa blijkens ook goede opbrengsten aan het krijgen zijn iets wat vroege export wel eens zou kunnen tegenhouden. plant nu 4 teeltseizoenen aardappelen en zo mooi als nu waren ze nog noot 80% is 55 op bij Desiré en ze groeien nog

Of registreer je om te kunnen reageren.