Akkerbouw

Achtergrond

Aardappelen vanwege nattigheid met hand gerooid

Werkhoven – Bij de Utrechtse akkerbouwer Co Oskam worden aardappels van het ras Bildtstar uit noodzaak met de hand gerooid.Werkhoven – Bij de Utrechtse akkerbouwer Co Oskam worden aardappels van het ras Bildtstar uit noodzaak met de hand gerooid. Het perceel is nog te nat om met de machine te oogsten. De aardappelen worden afgezet door de firma Van den Broek, die eens in de week in Werkhoven een groenten- en fruitkraam exploiteert.

Foto William HoogteylingOude Pekela – Medewerker Wim Vos van hennepverwerker Dun Agro schudt zo’n 350 hectare vezelhennep. Het areaal is groot en de vezelhennep moet twee keer worden geschud. Daarom is de schudder aangepast. De werkbreedte van de machine is 18 meter. Zo kunnen in één keer vier zwaden van ieder 4,5 meter worden geschud. De oogst is volgens Vos redelijk tot goed. ”We moeten nog twee of drie dagen maaien maar lijken af te stevenen op een opbrengst van 8 ton per hectare. Of de kwaliteit goed is, blijft nog even afwachten.”

Foto Koos van der Spek

Granada – In het Zuid-Spaanse Granada is veel belangstelling voor de gratis tomaten die Spaanse boeren op straat uitdelen. De groentetelers protesteren hiermee tegen de lage prijzen die ze voor hun producten krijgen. Ook is het een reactie op een eerdere actie van Franse telers, die bij de grens de lading van vrachtwagens met Spaanse groente en fruit vernietigden. De Fransen beschuldigen de Spaanse boeren ervan dat die hen wegconcurreren, omdat ze niet aan dezelfde zware productie-eisen hoeven te voldoen.

Foto EPA

Bangkok – Medewerkers van een rijstfabriek storten rijst uit zakken in het magazijn van de fabriek, die een buitenwijk van Bangkok staat. Azië produceert dit jaar naar verwachting een recordhoeveelheid van 649,8 miljoen ton rijst. De nieuwe Thaise regering die in juli van dit jaar aantrad, heeft de boeren beloofd een vaste prijs uit te betalen van 15.000 baht (347 euro) per ton rijst, ongeacht de marktprijs.

Foto EPA

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.