Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Voorjaar maand te laat

Het late en drijfnatte voorjaar zet telers in Ontario met de rug tegen de muur. De structuur van de grond lijdt er sterk onder, terwijl de onkruidbestrijding om een creatieve benadering vraagt.

In tegenstelling tot Nederland, hebben wij hier in Ontario te maken gehad met een uitzonderlijk laat voorjaar. Het wilde maar geen mooi weer worden en de grond bleef lang te nat door de bovengemiddelde regenval die wij hier mochten ervaren. Ook op ons bedrijf speelde het ons danig parten.
Nu raakt niemand echt in paniek als het eens een week of twee later wordt dan waarop je gehoopt had te kunnen zaaien en planten. Maar als het oploopt naar vier tot vijf weken, dan is dat toch niet echt leuk meer.
Wij konden dan eindelijk op 5 mei beginnen met het planten van de sjalotten, gevolgd door op 9 mei bieten zaaien. Vorig jaar zaaiden we de bieten op 1 en 2 april!
Het land was goed bewerkbaar, hoewel de structuur van de wat zwaardere grond op het bietenperceel erg verslechterd was door de vele regen. Van de mooie structuur door de vorst was weinig meer over. Het kostte wel wat meer moeite om met de kopeg een goed zaaibed te maken, maar uiteindelijk kwamen ze er mooi in.

Grote zorgen om de pootuien

Dit jaar zijn we overgeschakeld van direct zaaien van de uien naar pootuien. Hierbij worden de uien in februari in een kas gezaaid in trays met perskluitjes. Vervolgens worden ze vanaf half april uitgeplant in het veld.
Wanneer het voorjaar zoveel verlaat wordt, is het de kunst om de planten in de kas gezond en voldoende vitaal te houden. Gelukkig is onze plantenkweker een zeer goed vakman en wist hij de kwaliteit van de planten redelijk op peil te houden.
Uiteindelijk konden we dan op 12 mei, een maand later dan gepland, beginnen met planten. Maar dat werd ook telkens weer onderbroken door regen en zo duurde het tot 5 juni voordat de laatste planten de grond in gingen. En dan praat je maar over 4 hectare van dat spul.
Het planten is echter een erg tijdrovend proces en met onze eenbeds-planter kunnen we maar 0,5 hectare per dag planten.

Aanpak onkruid in de knel

In de tussentijd kregen we op 25 en 26 mei ook nog rond de 125 millimeter regen te verwerken. Daardoor kwamen veel percelen blank te staan stonden en ontstond ook de nodige schade aan de gewassen. Ook is het een probleem om met name in de uien en sjalotten je spuitprogramma aan te houden voor de onkruidbestrijding. Dit vergt veel creativiteit en ook wel wat noodmaatregelen.
Voor de bieten is dat geen probleem, omdat het Roundup ready-bieten zijn, die je op elk moment met een glyfosaatmiddel kunt spuiten.

Leren van je fouten

Zo was ik deze week de bieten aan het spuiten en ontdekte ik een smalle strook vanaf het midden tot aan de achterste kopakker waar veel meer onkruid stond dan op de rest van het perceel. Toen herinnerde ik mij dat dat de plek was waar twee jaar geleden tijdens het tarwe zaaien de zaaimachine had geweigerd. Dat leverde dus een strookje van 3 meter breed op waar maar weinig tarwe stond, met als gevolg dat daar vrij veel onkruid tot ontwikkeling kwam. En daar zag ik dus nu het resultaat van.
Het aloude gezegde ‘Wie een jaar lang zijn roet laat staan, moet zeven jaar uit wieden gaan’ doet nog steeds opgeld.

Foto's: Jan Zonderland

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Monique Vos

  Mijn schoonmoeder zegt altijd: Wat "daar" (bij familie omg. Toronto en Nova Scotia) valt, is "hier" (Nederland) over 10 dagen. Dat gaat dit jaar dus niet op!

 • no-profile-image

  Han

  Monique. Wij zeggen altijd "Wat daar (elders) valt, valt hier (ter plaatse) niet".

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Jan jammer dat er geen foto bij zit van het resultaat van het voren trekken met de massey harris ploeg want het was in vergelijking met je buren ,waar het water nog op het veld stond ,bij jou alle water weg. Hier is het waar we het toen ook overhadden na alle water nu wel erg droog gisteren nog een halve inch regen gehad maar daar was s'avonds al niets meer van te zien

Of registreer je om te kunnen reageren.