Akkerbouw

Achtergrond

Noord-Groningse poters worden doodgespoten

Uithuizen – Akkerbouwer Jan Hendrik Coolman klapt het loof van zijn klasse S-poters van het ras Agata en hij spuit de planten dood. De Noord-Groninger geeft aan dat hij als gevolg van de droogte voor dit ras zo’n 15 procent minder knollen onder de planten verwacht.

Uithuizen – Akkerbouwer Jan Hendrik Coolman klapt het loof van zijn klasse S-poters van het ras Agata en hij spuit de planten dood. De Noord-Groninger geeft aan dat hij als gevolg van de droogte voor dit ras zo’n 15 procent minder knollen onder de planten verwacht.


Dat valt nog mee, aangezien in veel pootgoedgebieden 20 tot 25 procent minder opbrengst wordt verwacht. ”Het is per ras verschillend”, weet Coolman. ”Deze Agata hebben we vroeg gepoot en door het lagere tal is het gewas snel klaar.”


Over een kleine maand wil hij de aardappelen rooien. Dit perceel meet 1,5 hectare van zijn ruim 50 hectare poters. Hij is net begonnen met doodspuiten en heeft dus nog heel wat voor de boeg. ”Het is alweer redelijk droog, dus prima weer hiervoor.”


Foto Koos van der Spek

Zevenbergen - Op een perceel in Zevenbergen zijn drie oogstmachines bezig om de doperwten te oogsten. De totale opbrengsten van industriegroente zijn door de droogte in het voorjaar lager dan gemiddeld. Toch zijn de opbrengsten beter dan verwacht, zeggen woordvoerders van verwerkers Hak en Oerlemans Foods. Met een aanvoer van zo’n 90 procent van de oorspronkelijke planning, draaien de fabrieken niet optimaal.


“Er komen wat minder doperwten van een hectare, maar het gaat beter dan we een paar maanden geleden hadden verwacht”, zegt inkoopmanager Adri den Dekker van Hak. “Het beeld is heel wisselend en 100 procent levering halen we niet. Ook de tuinbonenopbrengst is onder het gemiddelde. De ontwikkeling van worteltjes ligt op schema. Dat gewas kon gebruik maken van de regen in juni.”


Foto Joep van der Pal

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.