Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Nieuwe stoffen in de pijplijn

Ziekten en plagen worden resistent. De industrie werkt hard aan oplossingen.

Enkele jaren terug heerste onder akkerbouwers en belangenbehartigers de angst dat er spoedig een tekort aan goede gewasbeschermingsmiddelen zou gaan dreigen. Het toelatingsbeleid zou zo strikt worden dat het jaren zou duren voordat een nieuw middel zou worden toegelaten. Áls het al überhaupt zou worden toegelaten. Ook zouden de middelen steeds minder effectief worden tegen ziekten en plagen door resistentievorming.
Achteraf valt het allemaal hard mee. Voorgaande doet denken aan het oude versje:
De mens lijdt het meest
Van het lijden dat hij vreest,
Maar dat nooit op komt dagen.
Zo neemt de mens veel meer te dragen,
Dan God te dragen geeft.

Er blijken nog steeds nieuwe middelen in de pijplijn te zitten. Zo was Boerderij vorige week samen met medewerkers van DLV Plant en onderzoeksinstituten PPO, De Rusthoeve en Kollumerwaard te gast bij fabrikant Syngenta Crop Protection op proefbedrijf Rebelis in België. Syngenta had daar een proevenplatform aangelegd. We werden daar bijgepraat over middelen die de komende tijd in Nederland worden verwacht. Zo liet Syngenta diverse nieuwe fungiciden in granen zien, zoals Bontima en Seguris. Boerderij berichtte daar twee weken terug al over, omdat die middelen in Engeland al zijn toegelaten. Dit is een compleet nieuwe lijn middelen, die de strobilurines vervangen. Septoria is namelijk ongevoelig geworden voor strobilurines.
Ook liet Syngenta in België herbiciden in mais zien, als alternatief voor Calaris. Het leek er eind vorig jaar op dat toelating van de werkzame stof terbuthylazine in Calaris niet werd verlengd. Syngenta heeft al alternatieven voorhanden. Overigens heeft de stof toch weer voor drie jaar een toelating gekregen.
Dat er in de nabije toekomst nog genoeg keus aan middelen is, ontslaat telers niet van hun plicht er verantwoord mee om te gaan. Want eens komt de tijd dat de industrie níet tijdig een nieuw middel voorhanden heeft...

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Harrie Hoeben

  Reactie van ervaringsdeskundige met 37 jaar aktieve spuitervaring.

  Groei resistentie van ziektes en plagen.
  Het toenemen van resistente ziekten en plagen is m.i. eerder een gevolg van slecht tot matig spuitwerk dan van resistentie opbouw tegen de middelen zelf. Natuurlijk zijn ze niet geheel los van elkaar te zien. Het spuiten met een toenemende rijsnelheid en met steeds minder water geeft vaak een goede bestrijding in de bovenste toplaag van de gewassen. De besrijding in de tweede en lagere bladlagen (zeker bij dichte bladrijke gewassen) schiet bij hogere rijsnelheid en weinig water vaak tekort en vanuit de onderste lagen waar de ziektes en plagen nauwelijks bestreden zijn is binnen korte tijd een nieuwe plaag opgebouwd. Waar men de plagen en ziektes half bestrijd treed veel eerder resistentie op tegen de gebruikte middelen op.
  Men noemt dit het minder effectief zijn van middelen. Het middel is inderdaad minder effectief als men het middel slecht toepast. Met het simpele gewas openingssysteem van Wingssprayer komt men met weinig moeite tot diep onderin de gewassen.

  Harrie hoeben

 • no-profile-image

  Jan Zonderland

  Ik, als iets minder ervaren (loon)spuiter ben het wel met Harrie Hoeben eens dat resistentieopbouw mede veroorzaakt wordt door kwalitatief slecht spuitwerk. En aan de kwaliteit van het spuitwerk schort het m.i. nogal eens wat. Naast de (te) hoge rijsnelheden en (te) weinig watergebruik, is het ook zo dat de spuitboom vaak veel te hoog boven de grond of het gewas gehouden wordt. Iedere foto op deze en andere agrarische sites van een spuitmachine in actie, laat zien dat de spuitboom vaak wel tot een meter boven het gewas hangt terwijl bij gebruik van 110 graden doppen de optimale dophoogte 50 cm is. Hier in Canada is het al niet anders. Loonspuiters "vliegen"met snelheden tot 15 mijl (24 km) per uur over het land met de bomen soms meer dan een meter boven de grond of gewas. Toen wij 6 jaar geleden onze Case SPX 3185 zelfrijdende spuit kochten voor het loonwerk, viel het mij op dat de spuitboom niet lager wilde zakken dan 75 cm boven de grond. Toen ik dat aan de dealer voorlegde, samen met de stelling dat dat toch eigenlijk 50 cm moest zijn i.c.m. 110 graden doppen, zei hij dat ik de eerste was die daar een opmerking over maakte. Maar ook andere merken hier kunnen niet lager dan 75 a 80 cm. Vandaar dat ik mijn eigen gewassen spuit met mijn getrokken Sieger HD, die kan wel laag genoeg. En met de Case rijden wij ook niet harder dan ca 10 mijl (16 km) per uur. Wanneer je de correcte dophoogte aanhoudt, heb je veel betere indringing in het gewas en veel minder drift.

 • no-profile-image

  Kriticaster

  Weet je wat een goede oplossing is?
  Stoppen met de intensieve veehouderij, de intensieve veehouderij is een grote RAMP, een ramp voor Nederland een RAMP voor de hele Wereld.

Of registreer je om te kunnen reageren.