Akkerbouw

Achtergrond

Loonwerker maait koolzaad op stam

Siddeburen – Loonbedrijf Doornbos maait het koolzaad van akkerbouwer Willem Rumpff in Siddeburen op zwad.

Siddeburen – Loonbedrijf Doornbos maait het koolzaad van akkerbouwer Willem Rumpff in Siddeburen op zwad. Het perceel is 4,5 hectare groot, zegt Rumpff. ”Het koolzaad is door de extreme droogte korter gebleven. In andere jaren haalde ik bijna 5 ton per hectare. Dit jaar wordt het niet meer dan 3,5 ton. Na het maaien ligt het koolzaad, afhankelijk van het weer, een dag of tien op het land voor het wordt gedorst. Dorsen op stam heeft als nadeel dat groene planten mee de combine ingaan. Bovendien is bij maaien op zwad het gewas gelijkmatiger afgerijpt. Je moet wel zorgen dat je het gewas maait als het vochtig is, anders verlies je te veel rijpe zaden. Aan vocht hebben we nu geen gebrek.”

Foto Koos van der Spek

Riemst – Loonbedrijf Weltjens uit het Belgische Bocholt oogst met drie combines erwten in Riemst, net over de grens ten zuidwesten van Maastricht. De erwten worden gecollecteerd door conservenproducent Scana Noliko, dat veel Nederlandse telers werft in Noord-Brabant en Limburg.
Scana Noliko is in maart overgenomen door diepvriesgroenteverwerker PinguinLutosa. Scana Noliko werkt samen met meer dan 300 telers in Nederland, België en Duitsland. De erwtenoogst loopt door tot halverwege augustus.


De opbrengst van industriegroente is volgens Nederlandse conservenproducenten gezien de droogte in het voorjaar lager dan het meerjarig gemiddelde, maar toch niet zo slecht als gedacht.

Foto Twan Wiermans

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.