Akkerbouw

Achtergrond 1 reactie

Analisten sceptisch over USDA-prognoses wereldgraanmarkt

De prognoses van het USDA hebben veel invloed op de graanmarkt. Analisten betwijfelen of de cijfers van het USDA wel zo betrouwbaar zijn. De schattingen tussen eind juni en afgelopen dinsdag lopen te ver uit elkaar. ”Net alsof het vee ineens van de lucht kan leven.”

Begin juli kelderden de prijzen voor tarwe en mais door een prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Deze week sprongen de prijzen omhoog, opnieuw door een voorspelling van het USDA. Het roept de vraag op hoe goed het USDA de graanmarkt kan inschatten.
Op 30 juni publiceerde het USDA een rapport waarin staat dat de Amerikaanse akkerbouwers veel meer mais hebben gezaaid dan ingeschat. Ook bleek veel meer mais en tarwe op voorraad te liggen in de VS dan gedacht. Op de termijnmarkt in Parijs daalde het novembercontract voor tarwe in één dag met € 15,25 per ton. De maisnotering zakte € 11,25. Dat zijn uitzonderlijk grote prijsdalingen op één dag.

Afgelopen dinsdag kwam het USDA met een nieuw rapport. Het verbruik van mais valt toch hoger uit. En China gaat meer importeren. En bij tarwe moet zowel de VS als de wereld de voorraad meer aanspreken dan gedacht. In Parijs steeg afgelopen dinsdag en woensdag de tarweprijs met ruim 8 euro en de maisprijs met ruim 10 euro.

De USDA-prognoses worden door de graansector met vergrootglazen bekeken. De VS is verreweg de grootste exporteur van tarwe en mais ter wereld.

Analist Dan Basse van analysebureau AgResource heeft twijfels over de betrouwbaarheid van de prognoses. ”Op dinsdag schat het USDA de maisvoorraad aan het eind van seizoen 2010/2011 maar liefst 20 procent hoger in dan eind juni. Oorzaak zou zijn dat de veehouders minder mais voeren omdat het zo duur is. Net alsof het vee ineens van de lucht kan leven”, zegt hij in een interview met de Financial Times.

In het rapport van dinsdag gaat het USDA er vanuit dat China in 2011/2012 geen 500.000 ton maar 2 miljoen ton mais gaat importeren. Het Chinese graanstaatsbedrijf Cofco heeft het rapport een belediging genoemd. Cofco is bang dat hoe groter het maistekort wordt ingeschat, des te meer geld het voor de mais moet betalen op de wereldmarkt.

Het USDA gaat er vanuit dat in seizoen 2011/2012 in de VS voor het eerst meer mais wordt verwerkt tot bio-ethanol dan tot voer. Dat verbaast analisten van de zakenbank Goldman Sachs. Want de subsidie op bio-ethanol staat ter discussie in de VS. Het is de vraag hoe lang die nog blijft, melden de analisten aan persbureau Bloomberg. ”Bovendien is er weinig ruimte in de VS om nog méér ethanol af te zetten, zolang het bijmengpercentage niet stijgt.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    De ethanol produktie in de V.S.kan de volgende jaren maar minimaal stijgen.de verplichte bijmenging van 10% ethanol is nu volzet.Nu wil men de flex pompen plaatsen,dan kan de klant naar eigen keus een mengsel van benzine en ethanol tanken waarin tussen 15% en85% ethanol zit Er zijn bijna geen pomphouders die deze pompen met subsidie plaatsen,omdat de meeste amerikanen nu ook inzien dat de ethanolproduktie de voedselprijzen opdriijft

Of registreer je om te kunnen reageren.