Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Vraag naar fritesgeschikt minimaal

De vraag naar aardappelen uit de bewaring is momenteel minimaal. Daarvan getuigen in feite de organisaties die wegens gebrek aan transacties geen noteringen kunnen uitbrengen. Zo lieten de Belgische PCA/Fiwap en Belgapom en de Duitse Reka vorige week om die reden verstek gaan en bracht gisteren de groothandelsbeurs Rotterdam eveneens geen noteringen meer uit. In Duitsland wordt gesproken over eerste contractleveringen van vroege aardappelen die in week 27 ofwel meteen begin juli zouden moeten worden aangevoerd.
Daarmee legt de verwerkende industrie de bal bij de eigenaars van de laatste echt vrij verhandelbare aardappelen. Nog is het definitieve einde van hun handel niet in zicht. Rooiproblemen, tegenvallende kwaliteit van de nieuwe aardappelen, stagnerende aanvoer of te kleine leverbare volumes van de middelvroege teelt kunnen eventueel nog een rol gaan spelen. Vorig jaar is er in juli nog flink gehandeld in oude oogst. Voor de droogindustrie is de huidige marktontwikkeling een welkome zaak, omdat men er nu vlotter aan grondstof kan komen, wat lange tijd een probleem is geweest.
De prijsontwikkeling, of liever gezegd het ontbreken van echte noteringen, maakte extra nieuwsgierig naar de uitkomst van de telersbeurs Goes van vanmiddag. De fritesnotering zakte ten opzichte van vorig week flink, zij het vooral aan de onderzijde, namelijk van €22-26,50 naar €16-24. Daaruit blijkt dat voor goede kwaliteit fritesgeschikte aardappelen nog steeds een relatief hoge prijs wordt gegeven. Voor export kon wederom geen notering worden vastgesteld.
Op de termijnmarkt is vandaag de prijs van het contract april 2012 bezig zich te herstellen. Rond 15.00 uur stond de teller op plus €1 ten opzichte van gisteren.

Prognose: prijsdaling

Laatste reacties

  • no-profile-image

    fons

    ben ook zo dom geweest ,had mijn contract niet vol geleverd ,oorzaak slechte opbrengst ,en ze appart in de schuur gestoken en dacht nu 25 tot 30 euro te vangen ,maar helaas bieden ze nu nog 10 euro ,ja kiemen van een meter en rotte dat het barst ,had ik maar slimmer geweest en aalles geleverd op contract zorg weg en geld ,aalmoes ja binnen ;maar nu verkoop ze niet en mijn kop volhouden en kipper ze op het land ,dus geen aardappel en geen frit;moet in week 28 premiere leveren ,ja helaas zijn ze op sterven na dood en mischien 20 ton ,3 tot 4 knollen ,mooie aan een struik maar tonnen niets en er 40 ha van staan aan 40 ton ha contrakt ,wat nu ,zet nooit nog ne patat

  • no-profile-image

    Bertus

    Ja Fons, hij die het onderste uit de kan wil krijgt meestal het deksel op de neus !

Of registreer je om te kunnen reageren.