Akkerbouw

Achtergrond

'Onafhankelijke noteringen nodig in fluctuerende markt'

Ondanks dat het de laatste dag is dat de beursvereniging Middenmeer bij elkaar komt dit seizoen en er alleen nog graan wordt genoteerd, verzamelden zich vorige week woensdag zo’n 25 noteerders en belangstellenden in Slootdorp in de Wieringermeer."Midden in het noteringsseizoen zijn het er nog meer", zegt voorzitter Renze Bouthoorn van de beursvereniging. ”In de winter komen er vaak meer dan veertig mensen.”

Bouthoorn wil er mee aangeven dat de Vereniging voor de Handel in Landbouwproducten Wieringermeer en Omstreken, zoals de vereniging voluit heet, springlevend is. "Dat was niet altijd het geval", zegt hij. ”We vieren 17 juni ons 75-jarig bestaan. In notulen uit 1966 kwam ik de klacht tegen van het bestuur dat op de ledenvergadering slechts drie van de vijfhonderd leden aanwezig waren.”

In 2009 stemden de leden van de beursvereniging tegen een fusie met de regionale beurzen in Emmeloord en Dronten. Bouthoorn: ”daarna is ons ledenaantal gegroeid van tweehonderd naar driehonderd. De leden willen heel duidelijk de regionale beurs behouden. We hebben wel regelmatig overleg met de andere beursverenigingen over bijvoorbeeld de wijze van noteren. Maar een fusie is niet aan de orde.”

De beurs in Goes noteert op dinsdag, Middenmeer op woensdag, LNCN (de fusie van Emmeloord en Dronten) op donderdag en Leeuwarden op vrijdag. Bouthoorn vindt het wenselijk dat meerdere keren per week onafhankelijke noteringen worden opgesteld. ”De marktprijzen worden beweeglijker. Bij graan zie je soms verschillen van 10 euro per dag. Het is daarom wenselijk dat zo vaak mogelijk actuele marktprijzen worden gepubliceerd.”

Gezien de grote prijsschommelingen pleit Bouthoorn voor een andere grondslag onder de noteringen. ”Nu noteren de beurzen op basis van gedane transacties van de afgelopen week. Maar met de grote prijsschommelingen van tegenwoordig hoeft dat niet altijd een goed beeld van de markt te geven. Een notering gebaseerd op transacties van die dag en actuele informatie uit de markt geven een beter beeld. Dat doet Middenmeer al bij pootaardappelen. Ik wil zo’n systeem van dagprijzen in plaats van weekprijzen graag voorleggen aan onze leden. Verder overwegen we om ook pootgoed van andere aardappelrassen dan Bintje te noteren.”

Het Productschap Akkerbouw geeft subsidie aan de andere beursverenigingen om de noteerders een vergoeding te kunnen geven. Het steekt Bouthoorn dat zijn beursvereniging hier niet in deelt. ”Het dient de hele akkerbouwsector dat ook in Middenmeer onafhankelijke noteringen worden vastgesteld. We hebben weer een nieuwe aanvraag ingediend bij het productschap.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.