Akkerbouw

Achtergrond

Meer aanbod Russisch graan in zicht

Na overvloedige regen in West-Europa staan de tarwenoteringen onder druk. Op de termijnmarkten van zowel Chicago als Parijs zakte de prijs. De markt staat verder sterk in het teken van de opheffing van het Russische graanexportverbod per 1 juli.
De Russische president Medvedev heeft weliswaar gewaarschuwd voor te veel concentratie op export en roept op om eerst de binnenlandse veesector te voorzien. Ook wil de Russische overheid voorkomen dat de binnenlandse prijzen te veel stijgen, omdat dan ook brood duurder wordt, in Rusland een teer punt. Toch is duidelijk dat handelaren erop speculeren dat op korte termijn weer geld te verdienen valt aan graan. De tarweprijzen zijn in het zuiden van Rusland 10 procent gestegen doordat exporteurs stevig inkopen. Ook Oekraïne kan weer vlotter gaan exporteren na opheffing van de exportquotering. Oekraïne en
– minder expliciet – Rusland hebben wel aangegeven exportheffingen in te stellen, meldt de nieuwssite World-Grain.com. Beide landen hebben goede verwachtingen van de komende graanoogsten.
Hoe dan ook, graanaanbod komt vanuit deze regio weer meer op gang. Dit biedt compensatie voor de naar verwachting slechte tarweoogst in de Verenigde Staten. Het inzaaien van tarwe in Australië en Argentinië verloopt goed.
De markt voor gerst loopt niet parallel. De noteringen blijven relatief beter op niveau doordat de EU, de grootste gerstproducent ter wereld, een matige tot slechte oogst verwacht als gevolg van de droogte in de afgelopen maanden.

Prognose: op termijn prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.