Akkerbouw

Achtergrond

‘Lupine mogelijk alternatief in bouwplan in Veenkoloniën’

Varkens die lupine in het voer krijgen in plaats van soja, is daar een apart marktconcept van te maken? Over die vraag buigt het Kiemkracht zich. De parlementaire barbecue had de primeur met het eerste ‘lupinevarken’.

De volksvertegenwoordigers die donderdag bij de parlementaire barbecue in Den Haag aanschoven, konden proeven van een lupinevarken. De varkens zijn gevoerd met voer waarin soja is vervangen door het eiwithoudende lupine.

De varkens waren afkomstig van het bedrijf van voorzitter Annechien ten Have van LTO-Varkenshouderij. “We hebben voor acht varkens een hok gereserveerd. De varkens kregen lupinevoer. Wellicht kan het lupinevarken een onderscheidend marktconcept worden. Dat past in de strategie van LTO om meerwaarde te scheppen voor de boeren.”

De proef is opgezet in samenwerking met het akkerbouwproject Kiemkracht. Het is de bedoeling een duurzame keten te ontwikkelen voor varkens die regionaal geteeld voer krijgen, zoals lupine, zegt directeur Rob van Haren van Kiemkracht. “Regionaal geteelde lupine is een alternatief voor de import van soja. Door de mest van de dieren op de akkers uit te rijden, krijg je een gesloten mineralenkringloop. Bovendien is lupine een vlinderbloemige die stikstof uit de lucht bindt. Dat bespaart kunstmest.”

De afzet van het lupinevarkensvlees moet nog wel worden ontwikkeld, zegt Van Haren. “Daar betrekken we de hele keten bij.”

Een probleem is dat de teelt van lupine niet kan concurreren met tarwe, zegt bestuurder Hans van Kessel van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond. “Daarom willen wij dat Nederland de artikel-68 clausule toepast. Dit artikel geeft lidstaten de ruimte financiële steun te geven om het milieu of de natuur te beschermen. Een bedrag van 300 euro per hectare volstaat. Frankrijk doet dat met de gedachte dat de teelt van eiwitgewassen de biodiversiteit stimuleert, hetgeen door Brussel is geaccepteerd.”

De NAV voert samen met het Louis Bolk Instituut en adviesbureau MFH-Pulses proeven uit in Klazienaveen en op het PPO-proefbedrijf in Valthermond. Daar worden negen lupinerassen getest en er wordt gekeken of het meezaaien van gerst helpt om onkruid de baas te blijven. Van Kessel: “Er zijn heel weinig onkruidbestrijdingsmiddelen beschikbaar voor lupine. We beoordelen de teelteigenschappen en de opbrengsten.”

Van Kessel denkt dat de afzet van lupine vooral in hoogwaardige markten moet plaats vinden. “Lupine is nu nog te duur voor verwerking in veevoer. Dan scoren veldbonen en erwten beter. Je kunt tarwemeel in brood deels vervangen door lupinemeel. Het brood bevat daardoor meer eiwit en vezels en minder calorieën dan puur tarwebrood.”

De proeven zijn bewust aangelegd in de Veenkoloniën. Na 2012 vervalt de steun uit Brussel volledig voor de zetmeelaardappelteelt. Van Kessel: “Wellicht kan de teelt van lupine op termijn een alternatief worden in het bouwplan. Wij hopen dat de politiek niet alleen blijft praten over regionale voedselproductie, maar ook actie onderneemt om dat te stimuleren, bijvoorbeeld via de artikel-68 clausule.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.