Akkerbouw

Achtergrond

Landbouwcommissie EP wil suikerregeling behouden

De landbouwcommissie van het Europees parlement stak de suikersector vorige week een hart onder de riem. De commissie wil de suikerregeling behouden tot tenminste 2020.

Met 40 stemmen vóór, 1 stem tegen en 4 onthoudingen ging de commissie akkoord met een rapport van de Duitse Europarlementariër Albert Dess (Christen-Democraten), waarin staat dat de suikerregeling moet blijven tot 2020. Een amendement om daar van te maken ’tenminste 2020’ werd aangenomen met 31 stemmen vóór, 10 stemmen tegen en 4 onthoudingen. Later deze maand buigt het Europees Parlement zich over het rapport van Dess.

Voorzitter Jos van Campen van de Raad van Beheer van Cosun is blij met het standpunt van de landbouwcommissie. ”Het wordt waarschijnlijk overgenomen door het Europees Parlement. Het is een duidelijk signaal naar de Europese Commissie dat bij de herziening van het gemeenschappelijke landbouwbeleid de suikerregeling overeind moet blijven. Dat is een grote wens, niet alleen van de bietentelers en de suikerproducenten, maar ook van de suikerverwerkers en de ACP- en MOL-ontwikkelingslanden die een bepaalde hoeveelheid suiker vrij van invoerrechten kunnen exporteren naar de EU.”

De huidige suikerregeling loopt af in september 2015. Volgens Van Campen staat in het amendement niet alleen dat de suikerregeling behouden moet blijven tot tenminste 2020. ”Deze periode wordt ook benut om ons te verdiepen welke gevolgen afschaffing van de suikerquota na 2020 heeft. Ook wordt deze periode benut om de Europese suikerindustrie verder te versterken.”

Na 2015 is suiker het enige product waar nog een quotering voor geldt. De Europese Commissie vond het lastig de suikermarkt het afgelopen seizoen te reguleren. Voor het eerst in de geschiedenis dreigde de EU een suikertekort te krijgen door de hoge prijzen op de wereldmarkt. Daarom neigt de Commissie naar afschaffing van de suikerregeling. Van Campen: ”Maar de zuivel is een exporterende sector, terwijl de EU een grote suikerimporteur is geworden. Bovendien heeft de zuivel zelf gevraagd om afschaffing van de quotering. De suikersector wil dat juist behouden.”

De Europese Commissie heeft goede maatregelen genomen om een suikertekort te voorkomen, vindt Van Campen. ”Maar de maatregelen kwamen erg laat. Zo is in februari pas besloten dat 500.000 ton surplussuiker zonder boete mag worden verkocht als voedingsuiker. Maar veel producenten hadden toen weinig surplussuiker meer. Dat besluit kon in september al worden genomen. Toen was al duidelijk dat de EU te weinig suiker uit de ACP- en MOL-landen zou krijgen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.