Akkerbouw

Achtergrond

Beregenen is dag- en nachttaak

De regen van de afgelopen dagen was welkom op het land van akkerbouwer Anne van Pagée in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat, maar veel helpt het nog niet. ”Af en toe een paar millimeter, dat droogt zo weer op.” Beregenen is een dag- en nachttaak.

Eindelijk regen, de afgelopen week?
”Voor de witlof die ik voor het weekeinde heb gezaaid, was het zeer welkom. Voor de overige gewassen had het weinig betekenis. Hier viel een millimeter of 6. Een druppel op de gloeiende plaat. Zo gaat het al sinds begin maart. Het moet veel meer regenen om de droogte op te lossen. Trouwens, het is ook maar de vraag of dat markttechnisch gezien wel het beste is. Ik ga ervan uit dat de prijs de droogte compenseert. Dan mag het van mij tot kerst droog blijven, ook voor de oogst. Bovendien ben ik ook opgelucht dat die heel zware buien aan ons voorbij gingen. Dat kan flink schade aanrichten. Dan houd ik het nog liever droog.”

U hebt dus het geluk te kunnen beregenen?
”Ja, op Goeree-Overflakkee kan dat. Drie jaar geleden kocht ik mijn eerste haspel en volgende week komt er nog eentje bij. Het lijkt wel of beregenen steeds gewoner wordt: vroeger beregende je eens in de drie jaar en nu elk seizoen. Toch is het maar de vraag hoe lang dit goed gaat, aangezien het waterschap de sloten moet doorspoelen met zoet water om de waterkwaliteit op niveau te houden en het maar amper kan bijhouden.”

Hoeveel kost het?
”Per keer 45 tot 50 euro per hectare. We zijn al vroeg begonnen met beregenen. Aardappelen zijn nu drie keer beregend, plantuien vier keer en de witlof twee keer voor de opkomst. Suikerbieten en wintertarwe beregen ik niet. Daar heb ik de capaciteit en de tijd niet voor. Hoef ik ook niet te berekenen of het financieel wel uit kan. Intussen heeft de haspel dit jaar al 750 uur gedraaid. Hier in de buurt zeggen ze al gekscherend: als je van je vrouw af wilt, moet je een haspel kopen. Het vergt veel van je privé-leven, je maakt er heel wat extra uren mee.”

Is het effect wenselijk?
”Wat is beregend, staat er redelijk voor. Het gewas ziet er vitaal uit, maar de productie onder de grond is nog afwachten. Uit ervaring weet ik dat beregenen niet zo snel extra kilo’s oplevert, maar je houdt het gewas wel aan de gang. De omstandigheden zijn gewoon anders dan bij natuurlijke neerslag. Beregenen levert wel een goede bijdrage aan kwaliteitsaspecten als schilkwaliteit, knolvorm en het voorkomen van doorwas. Suikerbieten groeien langzaam, maar zoeken doorgaans het vocht wel op in de grond. Tarwe heeft het echt moeilijk en laat een heel lage stand zien. Ik vraag me af of de aren wel helemaal worden gevuld. Het wordt duidelijk een lagere opbrengst. Zeker zomertarwe gaat tegenvallen, ik schat wel een eenderde minder opbrengst.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.