Akkerbouw

Achtergrond

Poortacties bij pluimveevleesbedrijf Plukon

Wezep – Werknemers van pluimveevleesverwerker Plukon in het Noord-Gelderse Wezep hielden donderdagochtend acties aan de poort.

Wezep – Werknemers van pluimveevleesverwerker Plukon in het Noord-Gelderse Wezep hielden gisterochtend acties aan de poort. Ze deelden gele kaarten uit tegen het voorgestelde cao-eindbod. Werknemers konden ze ondertekenen. De kaarten worden volgende week aangeboden aan de directie. Ook bij de Plukon-slachterij in het Overijsselse Dedemsvaart werd actie gevoerd. De geschillen gaan onder meer over de toeslagen voor werken op zaterdag en de aantallen uitzendkrachten die in de onderneming werken. Foto Ruud Ploeg

Haelen – Aspergeplanten worden beregend bij Nunhems Zaden in het Limburgse Haelen. De kooien op de foto worden gebruikt om kruisingen te maken tussen vrouwelijke en mannelijke planten. Door de vrouwelijke planten in een kooi te zetten wordt voorkomen dat ongewenste bestuiving door bijen en hommels optreedt. De vrouwelijke planten worden vervolgens met de hand bestoven. Uit het verkregen zaad worden nieuwe ouders ontwikkeld. De nieuwe hybride Fortems is het eerste resultaat van het veredelingswerk van Nunhems Zaden. Fortems komt volgend jaar op de markt. Foto Twan Wiermans

Sint Annaland – Het prijsniveau van de eerste vroege aardappelen pakt lager uit dan vorig jaar, maar stemt desalniettemin tevreden. Dat bleek donderdag tijdens de eerste veildag van de gezamenlijke Thoolse veilingen Alvantho. Opmerkelijk is het dat voor Frieslanders (73 tot 78 cent per kilo) gemiddeld iets meer wordt betaald dan voor Doré (73 tot 77 cent). Vorig jaar was Doré nog de duurst betaalde primeuraardappel met 80 tot 101 cent. Vorig jaar was de import beperkt door tegenvallende opbrengsten in het buitenland. Foto Anton Dingemanse

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.