Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Instabiele graanmarkt

Op de Europese markten zijn de tarwenoteringen aanzienlijk gedaald, de voergerstnoteringen minder sterk. De brouwgerstnoteringen stegen enkele euro’s per ton, door minder beschikbare goede kwaliteit.
Ook de maisnoteringen in Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn gedaald, terwijl ze in Hongarije en Roemenië juist weer stegen.
Er zijn aanhoudend berichten over een echt tekort aan neerslag in midden-Frankrijk en het noorden van Duitsland.
Op de internationale markten blijven de graanprijzen fluctueren. Die onzekere situatie blijft totdat daadwerkelijk geoogst gaat worden in de grote tarweproducerende landen. Er is sprake van een ‘weermarkt’, waarbij de temperaturen en de neerslag een grote rol spelen.

Prognose: Prijsdaling

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  In Hongarije spelen vele factoren een rol die de maisprijs in andere richtingen duwen. Vooral het feit dat veel graan overwintert op contract speelt een rol vrije mais is vermoedelijk schaars. Ik ga alvast deze week de schuur leeg maken en probeer 70 ft/kg te beuren hiervoor voor euro delen door 270 . Wat de tarwe betreft lijkt het erop dat die gewoon goed word ziektes blijven uit en het regent weing maar net voldoende vorige zondag een bui gehad en gisteren terug 70 ml gehad tegenpool is dat de nachten zeer koud zijn en overdag ook nauwelijks boven de 17 graden ,Vorige week is veel vervroren gelukkig had deze blogger enkele uren tevoren de netbovenstaande aardappelen nog even ingedekt door ze aan te aarden. Het is eigenlijk maar raar je zaait mais mee de chauffage op in de kabine . Voor de rest vrees ik dat Hongarije in de toekomst door het falliesement van IKR integratie veel tarwe en mais op contract gaat kweken om het financiele plaatje ingevuld te krijgen . Die contractprijzen zijn ook niet slecht en een opsteker de vrije mais ook volgend jaar mee 62 ft brutto prijs / kg niet slecht word. Mais bv moet het nog maken doch zit alles goed in de startblokken en hou ik nu al rekening mee een oogst die 30% meer gaat opbrengen doordat alle percelen ingevuld zijn tot de laatse loende meter daar waar vorig jaar veel ondermaats bleef door de natte. In Belgie word het mee de droogte katastrofaal als ik nu van de laatse minuten gebruik maak om even door het raam naar de Belgische akkers te kijken alvorens morgenochtend terug deze in Hongarije te betreden dan vrees ik dat Belgie afstevend op een ramp De groei van bv erwten en aardappelen word volledig verstoord. Een kantekening , vroeger begon men rondom de 20ste april mee alles te zaaien en te planten nu was dat een maand vroeger is zaaien en planten volgens het ritme van klimaatwissels wel hoopvol??? Is men de ijsheiligen plots vergeten????

 • no-profile-image

  boerke

  Hoezo daling als er overal de nieuwe oogst staat te verpieteren en de termijnmarkt al omhoog vliegt dan gaat de fysieke markt waarschijnlijk toch wel volgen en dat gebeurt vandaag al. Er komt een stevige prijsverhoging zegt boerkes verstand!
  Ik weet niet door welke handelaren U zich in laat fluisteren om de boeren, uw abbonnees te misleiden!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.