Akkerbouw

Achtergrond

Importtenders weerspiegelen ongekende situatie op suikermarkt in EU

Het feit dat de Europese Commissie invoertenders voor suiker gaat instellen, geeft aan hoe bijzonder de situatie op de Europese suikermarkt is.

Voor het eerst in de geschiedenis dreigt in de EU een tekort te ontstaan aan suiker. En dus grijpt de Commissie naar een instrument dat nog nooit eerder voor suiker is gebruikt. Importeurs kunnen bij de Commissie aangeven hoeveel suiker ze willen importeren en hoeveel importheffing ze daarover willen betalen. De importtenders worden uitgeschreven tussen begin juli en eind september.

Normaal betalen importeurs 439 euro per ton witsuiker of 98 euro per ton ruwe suiker invoerheffing aan Brussel. Door het instellen van de importtenders wil Brussel meer suiker naar de EU halen. Volgens de Commissie is aan het eind van het suikerseizoen (30 september) de suikervoorraad geslonken naar 10 procent van het verbruik. Dat is voor de EU een ongekend kleine voorraad. Zeker voor een essentieel voedingsmiddel, zoals suiker nog altijd wordt beschouwd.

De oorzaak van het tekort in de EU is de suikerprijs. Toen de Commissie in 2005 het suikerbeleid ingrijpend hervormde, werd er niet eens bij stil gestaan dat suiker op de wereldmarkt wel eens duurder kon worden dan in de EU. Maar dat is dit seizoen wel gebeurd. Daardoor verkochten de landen, die ieder seizoen een bepaalde hoeveelheid suiker zonder invoerheffing aan Europese afnemers mogen verkopen, hun suiker op de wereldmarkt en niet aan de EU.

De Commissie besloot daarom eerder dit jaar al dat 500.000 ton surplussuiker, dat normaal moet worden doorgeschoven naar volgend seizoen, dit seizoen mag worden verkocht op de voedingsmarkt. Ook is toen een importvrij quotum ingesteld van 300.000 ton suiker. Dat quotum is deze week nog eens met 200.000 ton verhoogd. Plus de ongekende maatregel van de importtenders.

Het zijn deze importtenders die de Europese suikerindustrie zorgen baren. Want sinds een paar weken is suiker in de EU weer duurder dan op de wereldmarkt. Veel suikerverwerkers zullen dan ook willen profiteren van dit aanbod van de Commissie en wellicht voorraden gaan aanleggen. Het is dan maar afwachten of de Commissie in staat is de suikermarkt goed in te schatten.

Een voordeel voor de industrie is dat dergelijke besluiten worden genomen in het beheerscomité, waar ook de lidstaten in zijn vertegenwoordigd. Grote bietsuikerproducenten als Frankrijk, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Polen en Nederland zullen hun suikerindustrie niet willen benadelen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.