Akkerbouw

Achtergrond

Graanprijzen dalen fors, herstel productie in regio Zwarte Zee

Graanprijzen zijn fors gedaald na oogstprognoses van het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Van de Russische productie verwacht de USDA een sterker herstel dan waar speculanten van uitgingen. Kanttekeningen zijn op hun plaats.

Het Zwarte Zee-gebied keert volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) weer terug op de wereldmarkt voor granen. Volgens een raming van de USDA stijgt de wereldproductie van mais met 6,4 procent tot 867,7 miljoen ton, vooral vanwege de inbreng van Rusland, Oekraïne en Kazachstan.

De producties waar de USDA van uitgaat, zijn groter dan waar de International Grains Council van uitgaat. Niettemin, de markten reageerden door de prijs voor granen fors te laten dalen.
De tarweproductie stijgt volgens de USDA-raming met 3 procent tot 648 miljoen ton. Op de Matif-beurs in Parijs daalde de koers van mais bij het meest verhandelde contract direct met 3 procent, terwijl tarwe 2 procent inleverde. Op de termijnmarkt in Chicago daalde de koers met de maximaal toegestane limiet (limit-down). Volgens de USDA zal de export van tarwe uit Rusland het komende seizoen met 4 miljoen ton toenemen tot 10 miljoen ton.

Analist Luke Chandler van Rabobank vindt de vooruitzichten voor export vanuit het Zwarte Zee-gebied wel heel erg rooskleurig. De spelregels van de markt worden aangepast door landen, wat prijsontwikkelingen moeilijk in te schatten maakt. Het is nog maar de vraag of Rusland in aanloop naar de parlementsverkiezingen in december en de presidentsverkiezingen in maart bereid is een exportverbod op tarwe op te heffen. Hoge prijzen kosten stemmen.

De Argentijnse politiek is eveneens grillig. De president is in een voortdurend conflict met de agribusiness en verhoogde in het verleden herhaaldelijk de belasting op granen. Geruchten doen ook de ronde dat Oekraïne na het afschaffen van een exportquotom werkt aan een exportbelasting.
De cijfers geven maar een beperkt beeld, benadrukt ook een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”De reactie van de markt bewijst wellicht vooral het opportunisme van speculanten die zich niet dagelijks met de landbouw bezighouden. Het zomergraan is op het Noordelijk Halfrond nog maar koud ingezaaid.”

Vorig jaar verwachtte de USDA aan het begin van het seizoen voor Rusland nog een gezonde graanoogst, waar deze uiteindelijk werd gedecimeerd door aanhoudende droogte en bosbranden. De maismarkt is bovendien afhankelijk van het verbruik door de ethanolmarkt. De Amerikaanse president wil steun aan ethanolproducenten afbouwen.

Of registreer je om te kunnen reageren.