Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

Fritesmarkt trekt aan

De noteringen voor fritesgeschikte aardappelen kregen vandaag een zet opwaarts. De telersbeurs Goes kwam vanmiddag met een verhoging over de hele range met een euro, zowel onderant als bovenkant van de prijzen stegen. De exportnotering zakte alleen aan de bovenzijde en noteerde per saldo 50 cent lager. Opvallender was de verhoging van de Belgische PCA/Fiwap notering voor Bintjes. De bandbreedte liep nu van €14,00 tot €20 voor 100 kilo exclusief BTW. De hoogste prijzen zijn betaald voor droge, grove partijen voor Oost-Europa en Spanje, de mooi grote aardappelen dus. Ook Engeland is in voor de betere kwaliteit en let vooral op bakeigenschappen. Nog steeds melden de Belgen aanbod van moeilijk te bewaren aardappelen.
In de afgelopen weken is al duidelijk geworden dat er beperkt vrije aardappelen beschikbaar zijn. Niet verwonderlijk wordt voor het geringe aanbod door PCA nu ook het S-woord in de mond genomen: speculatie.
De termijnmarkt in Frankfurt reageerde op de opwaartse tendens. De prijs voor het junicontract was tot het middaguur toch al een halve euro in de plus, daar kwam na de bekendmaking van de noteringen Goes en PCA nog eens een halve euro bij.

Prognose: prijshoudend

Laatste reacties

 • no-profile-image

  v

  Speculatie is in de loop van het seizoen, en niet op het einde! als er meer vraag is dan aanbod kan je toch niet spreken van speculatie!wie heeft er eigenlijk de aardapelprijs naar beneden " gespeculeerd"? Belga-pak!

 • no-profile-image

  dikke patat

  Als je denk dat de boer een ondernemer is ,denk dat er geen dommer volk bestaat ,vroeger werd er gezegt ,domme boer of er kan niet leren ,word maar boer
  dat is vandaag nog ,Een ondernemende boer teelt en zet af wanneer hij wil en niet een contract maken dat de industrie de teelt krijgt en de boer de risicos neemt.
  Als de aardappellen op raken moeten ze betalen ,wie houd het het langst vol ;de boer of die belgapom die de prijzen laat zakken ;denk dat de boer eerst in pannieik slaat en rap alles meegeeft .
  Zo kunnen ze weer fier veel aardappeltjes zetten ; goedkope werkkracht van de industrie
  Boerkes ,ga eerst nog wat studeren ,ondernemende boer

Of registreer je om te kunnen reageren.