Akkerbouw

Achtergrond

Biodiesel conflict tussen EU en VS in nieuwe fase

Het conflict tussen de EU en de VS over de import van Amerikaanse biodiesel is een nieuwe fase ingegaan. De Europese Commissie heeft de sluiproute afgesloten die Amerikaanse exporteurs gebruikten door een invoerheffing op biodiesel uit Canada.

Brussel stelde in maart 2009 een heffing in op biodiesel uit de VS omdat die sterk wordt gesubsidieerd. De Commissie wilde met de heffing oneerlijke concurrentie voorkomen. In 2008 lagen veel Europese biodieselfabrieken stil vanwege de goedkope import.

Volgens de European Biodiesel Board (EBB) gaat sindsdien veel biodiesel uit de VS via Canada en Singapore naar de EU of de Amerikaanse biodiesel gaat in een mengsel met minder dan 20 procent biodiesel naar de EU. In beide gevallen wordt de importheffing ontdoken. De EBB vroeg de Commissie dit te onderzoeken.

De Commissie heeft het onderzoek afgerond en komt tot de conclusie dat sinds maart 2009 de export van biodiesel uit de VS naar Canada enorm is gegroeid van 967 ton in 2008 naar 128.233 ton in 2009. "De Canadese markt kan dergelijke hoeveelheden biodiesel niet eens absorberen", constateert de Commissie in het rapport.

De export van de VS naar de EU kelderde van 2.241.473 ton in 2008 naar 335.577 ton in 2009. Tegelijk groeide ook de export van Canada naar de EU enorm. "De enige conclusie kan zijn dat de importheffingen op biodiesel uit de VS op deze manier opzettelijk worden ontdoken", schrijft de Commissie.

De Commissie heeft onderzocht of deze sluiproute ook wordt gebruikt via Singapore. Dat is volgens de Commissie niet aan te tonen. Er volgen voor de import van biodiesel uit Singapore daarom geen maatregelen.

Op de invoer van biodiesel uit Canada komt voortaan een invoerheffing van € 172,20 per ton. Voor de VS blijft de heffing staan op maximaal 237 euro. Bovendien geldt de heffing voortaan ook voor alle biodiesel die in mengsels zijn verwerkt, ongeacht hoeveel biodiesel er in zit. Tot nu toe geldt geen invoerheffing op mengsels met minder dan 20 procent biodiesel. De Canadese biodieselexporteurs Biox en Rothsay zijn vrijgesteld van de heffing, omdat ze volgens de Commissie hebben aangetoond dat ze niet betrokken zijn bij de belastingontduiking.

De Europese Commissie kan alleen een voorlopige heffing instellen. Een voorlopige heffing moet binnen negen maanden worden ingesteld na de melding van het onderzoek in het publicatieblad van de Commissie. De instelling van een definitieve heffing moet nog worden goedgekeurd door de Europese Raad.

Of registreer je om te kunnen reageren.