Akkerbouw

Achtergrond 3 reacties

Aanbod fritesgeschikt droogt verder op

De prijsnoteringen voor fritesaardappelen klimmen gestaag, nu de vroege nieuwe aardappelen nog op zich laten wachten. Weliswaar kent 2011 een ‘vroeg’ voorjaar, maar het uitblijven van voldoende regen heeft ook zijn weerslag op de groei, in negatieve zin. De beschikbaarheid van vrij verhandelbare aardappelen kan niet groot zijn, gezien de in volume al kleinere hoofdoogst dan die van 2009. Daar komt nog bij dat de verwerkers meer grondstof nodig hebben gehad om tot de benodigde kilo’s eindproduct te komen, omdat de kwaliteit van de oogst 2010 minder is.
In de periode vanaf juli tot en met april 2011 heeft de Nederlandse aardappelindustrie 3,5 procent ofwel 97.900 ton meer aardappelen verwerkt dan in de vergelijkbare periode van het seizoen ervoor. Dat leverde maar 0,6 procent (8.900 ton) meer voorgebakken frites en andere producten op.
De aardappelbalans (export minus de import) geeft over dezelfde periode een positief exportsaldo te zien van 104.500 ton. Dat is veel meer dan in de beide voorgaande seizoenen, hoofdzakelijk door de extreem gestegen export naar Rusland. Deze verzesvoudigde naar een totaal van bijna 256.000 ton in de al eerder genoemde periode vanaf juli 2010 tot en met april dit jaar.
Al met al is er tot en met april dus al ruim 200.000 ton van de hoofdoogst meer opgesoupeerd dan vorig jaar. Dat is een hoeveelheid die gelijk staat aan bijna drie weken grondstof voor de industrie.
De recente ontwikkelingen aan het prijzenfront maken nieuwsgierig naar de uitkomst van het overleg in de beurscommissie van de telersbeurs Goes, die vanmiddag met een nieuwe notering voor fritesgeschikte aardappelen komt. Dat wil zeggen, als er overeenstemming te behalen is, wat vorige week dinsdag niet lukte.

Prognose: prijs stijgt

Laatste reacties

 • no-profile-image

  ben

  Nu ik mijn aardappelen een maand terug verkocht moets ik rap zijn ,want er was nog zoveel ;dus maar verkocht aan 13
  nu hoorde ik dat belgapom op een week 6 euro bij geeft Nu alles verkocht is en weg hoorde ik zeggen dat de industrie weer 30 geeft ,zal belgapom nu einde week weer 10 euro gaan stijgen ,wat ben ik toch dom geweest ze af te geven

 • no-profile-image

  aardappelteler

  Het is wel zo dat de industrie dit jaar een godsgeschenk gekregen heeft, namelijk dat er heel wat partijen aardappelen waren die minder gemakkelijk houdbaar waren, waardoor de boer gedwongen werd wat eerder te verkopen dan hij gewend was, met als gevolg dat de markt vele weken naeen een neerwaartse prijs kende. De industrie gaf zo weinig als zij maar durfde.
  Daarbij hebben wij natuurlijk Belgapom die de stem is van de industrie en die bij neerwaartse prijzen de 1ste is om de prijs bekend te maken. Bij stijgende marktprijzen doen zij alsof hun neus bloedt en weten zij zogezegd geen prijs.
  Het is dan ook niet te verwonderen dat zij opeens 6 € ineens moeten toevoegen als je weet dat zij al wekenlang 2 à 3 € achter waren op de reeële prijs.
  Gelukkig hebben wij nog het PCA die toch hun best doen om de werkelijke marktprijs weer te geven.
  Jammer dat er maar zo weinig boeren meer gaan kunnen profiteren van deze opflakkering van de prijzen.

 • no-profile-image

  ben

  zeg aardappelteler
  Geeft pca dan wel beter pijzen door ,zitten soms lager als belgapom;is dat mischien samenwerking
  Of wel zijn er geen vrije aardappelen meer en is alles nog op contract van remo,die gaan naar het schijnt al vroege rooien ,volgens hun is er al 60 % 50 op in enmoeten ze geen oude meer hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.