Akkerbouw

Achtergrond 2 reacties

West-Europa verwacht meer tarwe

De krapte aan het graanfront kan wat afnemen als de oogst 2011 zich ontwikkelt volgens de prognoses. De Europese vereniging van agrarische handelsorganisaties Coceral verwacht in ieder geval een 10 miljoen ton grotere graanoogst van de EU, een plus van 3,7 % ten opzichte van 2010. Dat is een verwachting op basis van 1,6 % uitgebreid areaal en 2 % meer opbrengst per hectare.
Specifiek voor zachte tarwe, het belangrijkste graangewas, valt de prognose vergelijkbaar uit: 4,4 miljoen ton meer productie in de EU dan de vorige oogst, op basis van 1,1 % uitgebreid areaal en 2,2 % meer opbrengt per hectare.
Voor Nederland verwacht Coceral een opbrengst van ruim 1.408.000 ton zachte tarwe, oftewel 4,3 % meer dan vorig seizoen, uitgaande van 1,9 % meer areaal en 2,3 % meer opbrengst per hectare (wordt 8,8 ton/hectare).
De grootste vooruitgang in productie van zachte tarwe komt voor rekening van het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, die beiden 1 miljoen ton meer produceren dan vorig seizoen. In het VK is dat puur te danken aan een 7,7 % meer opbrengst per hectare, na een slecht voorgaand seizoen, in Duitsland speelt ook areaaluitbreiding (1,2 %). Van de overige westelijke EU-lidstaten hebben verder Frankrijk en Spanje productiegroei, in het oosten zijn het Hongarije, Tsjechië en Slowakije die meer kunnen binnenhalen. Dat compenseert ruimschoots de terugvallende resultaten van Bulgarije en Roemenië. De extra productie lijkt niet te leiden tot prijsdruk. De voorraden van de EU zijn klein, de import ligt achter.

Prognose: hoge prijzen

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Robert

  Je ziet weer hoe ze nu kunnen voorspellen dat de graan oogst gaat stijgen .
  Zijn het die ook hun loon zo zien stijgen.
  Wie deze prognose maakt is die dan helderziende ?
  Of is het dat ze niets te schrijven hebben .
  We weten pas einde jaar of wel in augustus als er meer graan gaat gedorst worden
  Mischien nog 10 % minder
  Laten we nu gewoon afwachten ,+ of - tarwe en niet van deze onozele dingen neerzetten reporter

 • no-profile-image

  Pieter

  Yes, tsjakka!

Of registreer je om te kunnen reageren.