Akkerbouw

Achtergrond

Vrije fritesgeschikte wordt schaarser

Het vroege voorjaar heeft de stemming op de aardappelmarkt doen omslaan, vooral op de termijnmarkt. Niettemin staan de noteringen nog steeds ver boven die van vorig seizoen. De grote buitenlandse vraag heeft de export van aardappelen zo gestimuleerd dat de prijs sterk steeg en er ook veel fritesgeschikte aan de binnenlandse markt zijn onttrokken. Toen er een rem op de export naar Rusland kwam, ebde dat effect weg en trokken de export- en fritesprijzen naar elkaar. De verwerkende industrie hield inkoop op de vrije markt vervolgens minimaal.
De markt voor fritesgeschikt wordt nu aan de onderzijde sterk beïnvloed door partijen Bintje en aardappelen die uit de bewaring moeten. Aan de bovenzijde herstelt het prijsniveau. De reden ligt voor de hand: de grote vlucht die de handel de afgelopen maanden nam, heeft een deuk geslagen in de voorraden. Dat blijkt ook uit peilingen van de Belgische organisaties PCA/Fiwap en de Nederlandse telersvereniging VTA.
Van de voorraden die er nog zijn, is een beperkt deel vrij verhandelbaar. In België is dat naast Bintje nog maar iets van 60.000 ton andere aardappelen. Wie daarvoor in is, moet snel de boer op. VTA meldt dat 25 % van de hoofdoogst opgeslagen ligt. Daarvan is slechts een derde ‘vrij’. Zelfs bij een heel vroege aanvoer van de eerste nieuwe aardappelen is dat allemaal erg schraal.

Prognose: prijsherstel

Of registreer je om te kunnen reageren.