Akkerbouw

Achtergrond

Vorstschadecontrole op Gronings bietenperceel

Nieuw Scheemda – De nachtvorst na het zaaien baarde akkerbouwer Jurjen Mellema in het Groningse Nieuw-Scheemda wat zorgen, maar bij controle blijken de jonge suikerbietenplanten goed uit de grond te komen.

Nieuw Scheemda – De nachtvorst na het zaaien baarde akkerbouwer Jurjen Mellema in het Groningse Nieuw-Scheemda wat zorgen, maar bij controle blijken de jonge suikerbietenplanten goed uit de grond te komen. ”De structuur is heel mooi, dus de bieten hebben een goede start”, zegt Mellema. Hier en daar sloeg de vorst flink toe in de bietenteelt en er moeten waarschijnlijk percelen worden overgezaaid. Mellema ontspringt die dans. Op dit 11 hectare grote perceel zaaide hij hoofdzakelijk de rassen Emilia en Sabrina.
Foto Koos van der Spek

Berlijn – Kleurrijke eieren liggen uitgestald op de Berlijnse Paasmarkt. Duitsland heeft een grote traditie op het punt van verkoop van gekookte en geschilderde eieren voor de paasdagen. Eten, schilderen en verstoppen van eieren zijn belangrijke tradities bij de oosterburen. Net als in Nederland overigens.
Foto ANP

Oude Pekela – Akkerbouwer Wim Vos spuit vloeibare kunstmest op een perceel waar vezelhennep wordt ingezaaid. Met de middelen krijgt de teelt een goede start en uniforme opkomst. ”Zoals het er nu uit ziet, kunnen we volgende week zaaien”, zegt Vos. ”Dat is mooi, want als we vroeg kunnen zaaien, valt het maaien ook vroeger. Het gewas moet na 100 dagen groei nog twee weken op het land liggen en dat doen we het liefst zo vroeg mogelijk, zodat we meer kans hebben dat het het goed droogt.”
Foto Koos van der Spek

Nootdorp - Naar schatting 185.000 bezoekers wisten het afgelopen weekeinde de weg te vinden naar een kas in één van de deelnemende regio’s aan het tuinbouwevenement Kom in de Kas. Behalve een blik werpen in één van de opengestelde kassen, was er ook voldoende gelegenheid om van de geteelde producten te proeven, zoals hier het geval is bij tomatenteler Frans Oudshoorn.
Foto Gerard Boonekamp

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.