Akkerbouw

Achtergrond

Transporteur stapt in uienteelt

Tjerk Luiten teelt dit seizoen voor het eerst uien. De Achterhoekse machinetransporteur weet weinig van de teelt, maar stort zich er vol overgave in. Eerst met 4 hectare, maar op den duur wil hij uitbreiden naar 20 tot 30 hectare uien.

Hoe komt een transporteur in de uienteelt terecht?
"Na tien jaar met mijn vader in maatschap een melkveehouderij te hebben gerund, werd het tijd voor wat anders. Ik ben namelijk geen koeienliefhebber. Zo begon ik dertien jaar geleden mijn bedrijf voor speciaaltransport van landbouwmachines. De uienteelt speelde nu al een tijdje door mijn hoofd. Bij het afleveren van machines bij akkerbouwers zag ik weer die uien liggen. Ik had het in mijn hoofd gezet en dan valt het je ineens overal op en ga je informatie zoeken. Zo is het balletje gaan rollen. Mijn ouders worden ouder, maar het bedrijf en de grond is er nog. Mijn vader houdt nog wat jongvee en paarden. Er is ruimte voor 4 hectare uien."

Waarom uien?
"Het is zo’n beetje het enige ras dat onbeperkt kan worden geteeld. Tja graan, maar dat vind ik zo saai. Ik wil er wel wat voor moeten doen."

Hoe bereidde u zich voor op de teelt?
"Holoras, fabrikant van uienrooiers en -maaiers, bestaat dit jaar 100 jaar. Dat is een klant van mij hier in de buurt. Daar is een demoveld gezaaid, onder begeleiding van onder andere De Groot en Slot. Ik dacht: als ik met de uien wil beginnen, is dit het juiste moment om in te stappen. Ik weet er niet veel van en wil graag leren. Langzaam ben ik machines aan het verzamelen voor de teelt."

Wat zijn de valkuilen?
"In de Achterhoek komt uienteelt amper voor. We zitten hier op zurige zandgrond. Ik heb het er met een Duitse teler over gehad en die zegt dat je prima uien kunt telen op zandgrond. Je moet alleen de waterhuishouding goed in de gaten houden. Zand droogt sneller op dan zware gronden. Dus heb ik een haspel gekocht. Wat we verder tegenkomen, zal de tijd leren."

Hoe ziet u het eerste seizoen voor u?
"Op 29 en 30 maart heb ik gezaaid en er viel meteen een buitje regen op. Dat was wel even prettig, een lekker begin. De afzet heb ik nog niet gepland. Ik hoop 300 ton te oogsten. In augustus bepaal ik of ik afland verkoop of dat ik de uien zelf opsla. Op termijn wil ik deze 4 hectare uitbreiden naar 20 tot 30 hectare door grond bij te huren. Ik vind deze uitdaging tot nu toe nog heel leuk."

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.