Akkerbouw

Achtergrond

'Sjalottenseizoen begint goed'

De prijs voor sjalotten zat afgelopen afzetseizoen weer in de lift. Dit kan leiden tot een areaaluitbreiding, maar doordat andere gewassen ook goed renderen is dat niet het geval. Barry Blokker van Gourmet in Grootebroek: ”Het kan niet beter.”

Hoe is de markt voor sjalotten in deze periode?
”De markt is dit jaar gelukkig beter dan vorig jaar, toen de prijzen van de sjalotten ver onder de prijs van de gewone uien lagen. Er waren mensen die daarom grove sjalotten kochten in plaats van uien. Dat kwam ook door de hoge uienprijs. Nu is de prijs voor sjalotten goed. Die tendens is nu duidelijk gaande. Er is wel gespeculeerd over een tekort aan sjalotten, maar daar weet ik het fijne niet van.”

Hoe heeft de afzet zich de laatste jaren ontwikkeld?
”De laatste tien jaar is de afzet gegroeid, met een duidelijke afvlakking in de laatste twee jaar. Dit heeft ook te maken met de financiële situatie van de consument. Mensen hebben het moeilijk gehad door de financiële crisis. Als er goedkopere alternatieven zijn voor de sjalot, zoals afgelopen seizoen uien, gaan mensen geen duurder product kopen. En als de afzet is afgevlakt, is het niet nodig om meer sjalotten te telen. Het product moet wel worden verkocht, natuurlijk.”

Wat betekent dat voor het areaal van dit jaar?
”Het areaal in Nederland zal van de plantsjalotten hetzelfde zijn als vorig seizoen; zo rond de 200 hectare. De meeste sjalotten worden in Flevoland geteeld. Dat is landelijk zo en geldt ook voor ons bedrijf. Het aandeel zaaisjalotten is mogelijk licht gegroeid, maar daar hebben we geen inzicht in.”

Hoe is het seizoen begonnen?
”We hebben een prachtig voorjaar gehad om onder goede omstandigheden te planten. Op dit moment kan het gewoon niet beter. Het planten is nu afgerond en het teeltseizoen ziet er goed uit. Maar er kan natuurlijk nog veel gebeuren in de rest van het groeiseizoen.”

Wat zijn de vooruitzichten voor de afzet?
”Net als alle andere producten is het niet te voorspellen hoe het komend seizoen er uit zal zien. Dat hangt van zoveel factoren af. Opbrengst, kwaliteit, oogst in het buitenland en de koopkracht van de consument zijn allemaal van belang. Ik denk dat ons areaal goed aansluit bij de vraag naar sjalotten.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.