Akkerbouw

Achtergrond

Prognoseprijs pootgoed Agrico € 31,00

Aardappelcoöperatie Agrico heeft aan de leden de prognoseprijs 2010 voor pootgoed bekend gemaakt. Het groeiseizoen werd gekenmerkt door moeilijke weersomstandigheden. De opbrengsten waren niettemin hoog en de wereldwijde vraag was goed. Een exportrecord is het gevolg. Gecombineerd met een gemiddelde Agrico prognoseprijs van € 31,00 over alle gecertificeerde maten, resulteert dit in een gemiddelde financiële hectareopbrengst van ruim boven de € 12.000.

Door de vele regen afgelopen najaar was de verwachting dat niet al het pootgoed gerooid kon worden. Uiteindelijk is toch bijna alles gerooid. De opbrengsten waren hoog en de sortering fijn. Hierdoor was de beschikbaarheid van pootgoed in de maat heel goed. Door het late rooien en een moeizaam sorteerproces, heeft men vanaf het begin onder logistieke hoogspanning moeten werken om het pootgoed weer op tijd bij de afnemers te krijgen.

Bijna al het pootgoed is verkocht voor goede prijzen. De politieke onrust in een aantal belangrijke afzetmarkten had weinig invloed op de afzet. De export kan zelfs op recordhoogte uitkomen. In een aantal landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika lijkt structureel meer pootgoed afgezet te worden.

De gemiddelde prijs over alle rassen in de klassen S t/m A, alle gecertificeerde maten, herfstlevering, los verladen, af boerderij, exclusief vergoedingen en exclusief btw, wordt geïndiceerd op tenminste € 31,00 per 100 kg. De gemiddelde financiële hectareopbrengst zal, als gevolg van de hoge opbrengsten en de wereldwijde goede vraag, uiteindelijk ruim boven de € 12.000 uitkomen, meldt Agrico.

Voor oogstjaar 2011 verwacht Agrico dat de onrust in de Arabische wereld van invloed kan zijn op de afzet. De droogte van dit ogenblik heeft nu nog geen gevolgen. In juli komen de definitieve prijzen en dan zal ook een betere analyse te maken zijn van het nieuwe seizoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.