Akkerbouw

Achtergrond

Mooie partij uien soms domper in verwerking

Emmeloord – De kwaliteit van uien wisselt dit afzetseizoen sterk door de weersextremen tijdens de groei. En er zit nog een addertje onder het gras: wat een mooie partij uien lijkt te zijn, blijkt soms bij de verwerking onverkoopbaar.

Emmeloord – De kwaliteit van uien wisselt dit afzetseizoen sterk door de weersextremen tijdens de groei. En er zit nog een addertje onder het gras: wat een mooie partij uien lijkt te zijn, blijkt soms bij de verwerking onverkoopbaar. De tarrapercentages lopen op en afkeuringen zijn niet van de lucht. Een zware domper voor de teler. Foto’s Maas van den Heuvel

Na het doorsnijden blijken ze zacht

Emmeloord - Uien kunnen in er bewaring mooier uitzien dan ze zijn. Na het doorsnijden blijken de uien zacht.

Veel uien zijn kaal

Emmeloord - Kaalheid komt dit seizoen veel voor onder uien. Het vel valt eraf en de uien zijn moeilijk verkoopbaar, omdat niemand ze wil hebben. Volgens Piet van Liere van uienverwerkingsbedrijf Gebroeders van Liere is dit vooral een schoonheidsprobleem. Het vervoer van deze zachte uien is moeilijk, omdat ze worden ingedrukt als ze in groten getale in een vrachtwagen terechtkomen.

Schot vormt een probleem

Emmeloord - Uit een proef blijkt dat er na tien dagen al flink schot in de uien zit. In klasse II uien is 10 procent uitwendig schot toegestaan en op de plek van bestemming mag het schot niet langer zijn dan een halve centimeter.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.