Akkerbouw

Achtergrond

Fritesmarkt drukt exportprijzen

De onderkant van de aardappelnoteringen wordt momenteel gedrukt door mindere partijen, zoals fijne Bintje. Overigens zijn ondermaat aardappelen erg gevraagd momenteel door de verwerkende industrie (productie van vlokken en dergelijke). Omdat er dit seizoen bijzonder veel is geëxporteerd, er was markt voor alles wat maar op een aardappel leek, is er tekort aan grondstof.
De export van aardappelen loopt vlot door, vooral naar Rusland. Toch is de prijs niet gestegen, maar zelfs iets gezakt. Dit is te wijten aan het gedaalde niveau van de noteringen fritesaardappelen. Te geringe biedingen van de verwerkers voor niet alleen de al contractueel vastgelegde meeleverpartijen maar ook de echt vrije fritesaardappelen maken het exporteurs gemakkelijk voordelig in te kopen, dankzij het al relatief hoge niveau van de exportnoteringen.

Prognose: prijs stabiel

Of registreer je om te kunnen reageren.