Akkerbouw

Achtergrond

Exportprobleem drukt op fritesnotering

Op de termijnmarkt in Frankfurt zijn de aardappelnoteringen scherp gedaald. Het aprilcontract voor de oude aardappeloogst stond afgelopen vrijdagmiddag op een verlies van ruim €1 ten opzichte van donderdag. De dagen ervoor ging er ook al een euro af.
De aardappelnoteringen staan plotseling extra onder druk doordat de Nederlandse overheid eist dat aardappelen die naar Rusland gaan, eerst worden gewassen. Er is onvoldoende capaciteit bij de exporteurs om al die aardappelen te wassen. De handel vreest dat meer aardappelen in Nederland moeten blijven en dat zet de prijs onder druk. Hoe ernstig de problemen in dit opzicht uitpakken is nog allerminst zeker.
Verder is het voorjaar erg vroeg. Bij een normaal groeiseizoen (maar het is momenteel droog...) betekent dit dat de verwerkende industrie eerder kan overstappen op aardappelen van de nieuwe oogst en minder van de oude oogst nodig heeft. De verwerkers houden de hand op de knip en kopen zo min mogelijk.
De fritesnoteringen van de telersbeurzen zijn nog niet veel gedaald in de vorige week, de exportnoteringen meer. Nu minder kan worden uitgevoerd, zullen beide noteringen meer naar elkaar groeien. De fritesnotering wordt wel negatief beïnvloed door mindere partijen die het gemiddelde drukken. Goede fritesaardappelen deden in week 14 €24 tot €25. Dat zal niet houdbaar zijn, maar de beschikbaarheid van vrije aardappelen is krap.
Vanwege de zeer grote exporten die er dit seizoen al zijn geweest, treedt prijsstijging van ondermaatse aardappelen op. De vlokkenindustrie betaalt € 9 tot €12, mits homogeen van samenstelling en met 360 gram onderwatergewicht.

Prognose: Prijsdaling

Of registreer je om te kunnen reageren.